Η γονεϊκότητα είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο έντονες, ουσιαστικές και χαρούμενες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Η απέραντη, βαθιά αγάπη που νιώθουμε ως γονείς για το παιδί μας, μπορεί να κάνει όλους τους άλλους συναισθηματικούς δεσμούς στη ζωή μας να «ωχριούν».
Αλλά η συναισθηματική πόρτα των γονιών ταλαντεύεται αμφίδρομα. Κι όπως η ευχαρίστηση της γονεϊκότητας μπορεί να γεμίσει τη ζωή κάποιου με όμορφα συναισθήματα, οι πιθανοί πόνοι που ενδεχομένως καλείται να αντιμετωπίσει, μπορεί να είναι πιο οδυνηροί από οτιδήποτε.
Διαβάστε επίσης: Μοναχοπαίδι: Τα 8 πιο συχνά λάθη των γονιών
Πόσο μας επηρεάζει αν το παιδί μας χαμογελά ή κλαίει;
Συχνά λέγεται πως ένας γονέας μπορεί να είναι τόσο ευτυχισμένος όσο το λιγότερο ευτυχισμένο παιδί του. Είναι αλήθεια πως η κακή ψυχολογία του παιδιού ή η αίσθηση ότι για κάποιον λόγο υποφέρει συναισθηματικά έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ευτυχία και ικανοποίηση του γονέα από τη ζωή. Αυτό σημαίνει πως ένα χαρούμενο παιδί συνεπάγεται και χαρούμενους γονείς;
Καλώς ή κακώς, η ευτυχία του παιδιού μας, δεν αποτελεί προστασία από τον πόνο και την ταλαιπωρία που μπορεί ενίοτε να μας προκαλέσει η ίδια η ζωή.
Από την άλλη πλευρά, γονείς με απαισιόδοξα παιδιά μπορεί να είναι γενικά χαρούμενοι. Προφανώς, ένα υγιές άτομο δεν μπορεί να παρακάμψει τη συναισθηματική επίδραση που έχει μέσα του η στεναχώρια του παιδιού του. Ωστόσο, ο γονέας ενός τέτοιου παιδιού μπορεί να παραμένει αισιόδοξος, να προσπαθεί για το καλύτερο και να συνεχίζει να αντλεί απόλαυση από τη ζωή.
Ο κάθε γονέας είναι μοναδικός και η κάθε οικογένεια διαφορετική
Επειδή κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλον και όλοι είμαστε μοναδικοί, η απάντηση σχεδόν σε οποιοδήποτε ερώτημα αφορά την ανθρώπινη ψυχολογία είναι «εξαρτάται». Πολύ λίγες απόλυτες γενικεύσεις μπορούν να ειπωθούν με σιγουριά και να ισχύουν για όλους σε σχέση με τέτοια ζητήματα όπως είναι το αίσθημα ευτυχίας.
Τελικά, είναι ένας γονέας τόσο ευτυχισμένος όσο το λιγότερο ευτυχισμένο παιδί του; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το περιβάλλον και η ιδιοσυγκρασία του.