Όταν έφυγα για πρώτη φορά από το σπίτι της μητέρας μου, όπου πάντοτε είχαμε κατοικίδια, για να πάω να συγκατοικήσω με την σχέση μου, ο προβληματισμός μου και το μόνο κενό που ένιωθα ήταν ένα, η έλλειψη ενός κατοικιδίου. Πρώτη φορά ζούσα χωρίς να πρέπει κάθε τρεις και λίγο να αφαιρώ τρίχες από τα ρούχα μου, και μου έλειπε πολύ. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα χωρίς κατοικίδιο, (άντεξα τρεις ολόκληρους μήνες) ήρθε στη ζώη μας ο σκύλος μας ο Μάρκος!

Το κουτάβι αυτό μεταμόρφωσε τη σχέση μας ποικιλοτρόπως. Πόσο πολύ τελικά επηρεάζεται ο δεσμός από την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα κατοικίδιο; Τι αντίκτυπο έχει στα παιδιά; Αξίζει να γνωρίζετε για να μπορείτε να πάρετε τη σωστή απόφαση…

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τι δεν πρέπει να τους λέμε όταν κλαίνε;

Τα κατοικίδια δυναμώνουν τη σύνδεση στη σχέση

Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα με κατοικίδια ζώα αναφέρουν υψηλά επίπεδα εγγύτητας με τον σύντροφό τους, καθώς και υψηλότερη ποιότητα σχέσης.

Το να μοιράζεσαι τη χαρά της κατοχής ενός κατοικίδιου ζώου με τον σύντροφό σου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε και να βρείτε την ευτυχία μαζί. Το να μοιράζεστε την ευθύνη της φροντίδας του μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Φυσικά, οι ευθύνες δεν είναι μόνο ένα περίπατος στο πάρκο, αλλά η αντιμετώπιση και των υπόλοιπων απαιτήσεων ως ομάδα μπορεί να σας κάνει καλύτερους στην επίλυση προβλημάτων και στην εξεύρεση συμβιβασμών που λειτουργούν και για τους δυο σας.

Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου με τον σύντροφό σου σας επιτρέπει επίσης την κοινή σωματική δραστηριότητα και τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί. Το να παίζετε και να αγκαλιάζετε το κατοικίδιό σας ως ζευγάρι μπορεί να δημιουργήσει πολύτιμες στιγμές οικειότητας, ενώ το να παίζετε τακτικά ή να πηγαίνετε το κατοικίδιό σας βόλτες μπορεί να προάγει έναν κοινό υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

Βλέπετε μια νέα πλευρά ο ένας του άλλου

Όταν αποκτάτε μαζί ένα κατοικίδιο ζώο για πρώτη φορά μπαίνετε σε μια νέα κατάσταση ζωής και ανακαλύπτετε στοιχεία που μπορεί να μην είχατε ξαναδεί ο ένας στον άλλον. Η ιδιοκτησία ενός κατοικιδίου απαιτεί, όπως είπαμε, πολλές πολύ συγκεκριμένες ευθύνες και δεξιότητες και μπορεί να σας οδηγήσει να δείτε ο ένας πλευρές του άλλου που δεν είχατε την ευκαιρία προηγουμένως. Μπορεί για παράδειγμα να δεις πόσο στοργικός είναι ο σύντροφός σου, και ενσυνείδητος όταν πρόκειται για το τάισμα ή τη βόλτα του νέου μέλους της οικογένειας και αυτό να σε κάνει να τον εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο!

Κατοικίδια και συμβιβασμοί

Ο ερχομός ενός κατοικιδίου στη ζωή σας μπορεί να φέρει και μερικούς διαπληκτισμούς και διαφωνίες στη σχέση. Όμως είναι η στιγμή που η σχέση μπαίνει σε ένα νέο στάδιο και μπορεί να σας δώσει έναν νέο τρόπο να εξασκηθείτε στο να γίνετε πιο άνετοι στη διαπραγμάτευση, το οποίο θα σας βοηθήσει σε όλες τις πτυχές της σχέσης.

Προετοιμάζεστε για την γονεϊκότητα

Αν δεν έχετε παιδιά και σκέφτεστε να κάνετε, ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε στοιχεία του στυλ επικοινωνίας σας ως γονείς. Συχνά μπορεί να νομίζουμε ότι ο σύντροφός μας ενεργεί και βλέπει τις ανάγκες με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε εμείς, αλλά μάλλον δεν το κάνει καθώς είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος.

Επομένως, μπορεί να είναι χρήσιμο να συνειδητοποιήσεις ότι ο σύντροφός σου έχει διαφορετική προσέγγιση σε κάποια πράγματα. Ίσως να θέλεις να μιλήσετε γι’ αυτό πρώτα, πριν αποκτήσετε παιδί ή κατοικίδιο, προκειμένου να συνειδητοποιήσετε πως σκέφτεται ο κάθε ένας.

Επίσης, η κατοχή κατοικίδιων συνεπάγεται σημαντική δέσμευση χρόνου και είναι σημαντικό να δεις πόσο εσύ και ο σύντροφός σου μπορείτε να αντέξετε να στερηθείτε ένα μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου σας, ειδικά όταν το κατοικίδιο είναι πολύ μικρό. Αν είναι δύσκολο να βρείτε αρκετό χρόνο για να διαθέσετε για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να καταλάβετε πριν αποκτήσετε παιδιά, τα οποία φυσικά απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο και ενασχόληση.

Τα οφέλη για ένα παιδί που μεγαλώνει με κατοικίδιο

Αν πάλι έχετε παιδιά, το να μεγαλώνουν παρέα με ένα κατοικίδιο τα ωφελεί ποικιλοτρόπως, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (American Academy of Child & Adolescent Psychiatry).

  • Το να αναπτύσσει ένα παιδί θετικά συναισθήματα για κάποιο ζώο μπορεί να συμβάλει στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του.
  • Η θετική αυτή σχέση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με άλλους ανθρώπους.
  • Μια καλή σχέση με κάποιο ζώο βοηθάει στο να αναπτύσσεται η ικανότητα μη λεκτικής επικοινωνίας, η συμπόνια και η ενσυναίσθηση.
  • Τα ζώα γίνονται οι σιωπηλοί αποδέκτες των συναισθημάτων των παιδιών καθώς συχνά τους μιλάνε, όπως μιλούν και στα λούτρινα παιχνίδια τους.
  • Τα κατοικίδια επίσης παρέχουν «μαθήματα» για τον κύκλο της ζωής (την αναπαραγωγή, τον τοκετό, την αρρώστια και τον θάνατο).
  • Αναπτύσσεται η δεξιότητα της υπεύθυνης συμπεριφοράς και του σεβασμού.
  • Τα ζώα βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά με την φύση και να περνάμε περισσότερο χρόνο σε αυτήν.

Ενώ όμως τα περισσότερα παιδιά είναι τρυφερά και στοργικά απέναντι στα ζώα κάποια μπορεί σε δεδομένο χρόνο να αλλάξουν και να είναι πιο επιθετικά. Αυτό λειτουργεί αμέσως ως «καμπανάκι» για κάτι που μπορεί να συμβαίνει στο παιδί μας και μας βοηθάει στο να το αντιληφθούμε και να το διαχειριστούμε ανάλογα.

Είστε έτοιμοι να αποκτήσετε κατοικίδιο;

  • Έχετε δυνατή επικοινωνία;  Αν έχετε υποβόσκουσες εντάσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η απόκτηση ενός κατοικίδιου να τις αναδείξει, για αυτό να είστε ξεκάθαροι για την κατάσταση της σχέσης σας! Επίσης βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο έτοιμοι να επικοινωνήσετε για τις ανάγκες σας και τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας και ότι είστε και οι δύο έτοιμοι να τα διαχειριστείτε όλα μαζί.
  • Είστε οικονομικά σταθεροί; Βεβαιωθείτε ότι αντέχετε να αναλάβετε και αυτό το έξοδο. Αν μόλις συγκατοικήσατε, μπορεί να θέλετε να περιμένετε μερικούς μήνες πριν κάνετε το βήμα, για να δείτε πώς είναι τα οικονομικά σας.
  • Είστε έτοιμοι για την αλλαγή; Ένα κατοικίδιο ζώο είναι μια δέσμευση που διαρκεί πολλά χρόνια. Θα είστε υπεύθυνοι για αυτό το ζώο για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αν σχεδιάζετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας, όπως η απόκτηση μωρού, η μετακόμιση, σημαντικές αλλαγές στο εισόδημα ή την εργασία στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά πώς η προσθήκη ενός τριχωτού φίλου θα επηρεάσει αυτές τις καταστάσεις.
  • Τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών – τεσσάρων ετών δεν έχουν την δεξιότητα να ελέγχουν τις συναισθηματικές τους παρορμήσεις, γι’ αυτό χρειάζεται πάντα να εποπτεύονται από ενήλικα όταν είναι με κάποιο ζώο.
  • Τα παιδιά κάτω των δέκα ετών δεν μπορούν να αναλάβουν εξολοκλήρου του φροντίδα ενός μεγάλου ζώου (γάτας ή σκύλου).
  • Αν είστε γονείς πρέπει πάντα να εποπτεύετε διακριτικά την φροντίδα των κατοικιδίων, ακόμα και αν πιστεύετε ότι η φροντίδα που προσφέρουν τα παιδιά σας είναι ικανοποιητική.
  • Ποιο κατοικίδιο είναι κατάλληλο για εσάς; Λατρεύετε τα σκυλάκια, αλλά μήπως θα ήταν καλύτερο να αποκτήσετε μια γάτα; Πρέπει να σκεφτείτε τον χώρο διαμονής σας, τα έξοδα, τυχόν αλλεργίες, τον χρόνο που έχετε να αφιερώσετε. Κάντε την έρευνά σας σχετικά με την προσωπικότητα και τα φυσικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών ζώων για να αποφασίσετε τι ταιριάζει σε εσάς.