Σοκ έχει προκαλέσει το περιστατικό που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (19 Αυγούστου) στο Πευκοχώρι του δήμου Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, με έναν 19χρονο να χάνει τη ζωή του ενώ διασκέδαζε σε λούνα παρκ.

Αρχικώς, ο 19χρονος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας σε κρίσιμη κατάσταση, όταν έσπασε το παιχνίδι (περιστρεφόμενες καρέκλες) στο οποίο επέβαινε. Λίγη ώρα αργότερα κατέληξε.

Το «μπαλάκι» των ευθυνών

Μετά το τραγικό περιστατικό, ο δήμος καλείται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς λειτουργούσε το λούνα παρκ στη Χαλκιδική, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος.

Η άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ δεν δίνεται από τον δήμο αλλά «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness», υπογραμμίζει η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

Παράλληλα, αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια βρίσκεται ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού του λούνα παρκ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού (περιστρεφόμενα καθίσματα) έφυγε από τον τόπο του δυστυχήματος μετά το συμβάν και παρουσιάστηκε ορισμένες ώρες αργότερα στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς.

Τι πρέπει να διαθέτουν τα λούνα παρκ για να θεωρούνται ασφαλή;

Αρχείο λειτουργίας, συντήρησης και συμβάντων: ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και το ιστορικό του χώρου.

Έκθεση Τεχνικού Ελέγχου: επίσημο έγγραφο, που εκδίδει ο αναγνωρισμένος φορέας ελέγχου, με το οποίο βεβαιώνεται η συμμόρφωση ή η αποτυχία συμμόρφωσης της διάταξης ψυχαγωγίας.

Διαπίστευση: βεβαίωση ότι πληροί τις απαιτήσεις.

Τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται στο εναρμονισμένο ευρωπαϊκό πρότυπο.

Συντήρηση των μηχανημάτων: τα μηχανολογικά – ηλεκτρολογικά σχέδια, τα πιστοποιητικά, την ημερομηνία και τη φύση των εκτελεσθεισών εργασιών συντήρησης, επισκευών και ελέγχου, καθώς και το Αρχείο Λειτουργίας, Συντήρησης και Συμβάντων της διάταξης ψυχαγωγίας.

Περιοδικότητα ελέγχου (συνήθως είναι ένας χρόνος).

Έλεγχο του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Τον τεχνικό φάκελο του κατασκευαστή και τα στοιχεία του μηχανικού που δημιούργησε τον Τεχνικό Φάκελο.

Τον έλεγχο των εξαρτημάτων και των διατάξεων που είναι σημαντικά για την ασφάλεια σε σχέση με τη φθορά, τις ρωγμές, τις βλάβες, τη διάβρωση.

Το προσωπικό πρέπει να είναι ικανό να ιεραρχεί τις προτεραιότητες για την ασφάλεια των χρηστών/επιβατών και του κοινού.

Το πιστοποιημένο προσωπικό και όπου απαιτείται, από αδειοδοτημένο προσωπικό, του οποίου η τεχνική επάρκεια καθορίζεται από τη νομοθεσία (όπως για παράδειγμα ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος).

Εκθέσεις Τεχνικού Ελέγχου που είναι στο αρχείο και πάντα διαθέσιμες για τις αρμόδιες αρχές και τον αναγνωρισμένο φορέα έλεγχο