Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν είναι πιο καλό να καταναλώσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά; Αν σας απασχολεί ποια από τις δύο επιλογές είναι πιο υγιεινή, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι τόσα τα φρέσκα όσο και τα κατεψυγμένα λαχανικά περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Αν αναλογιστούμε, ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν καταναλώνει τις συνιστώμενες ποσότητες λαχανικών ημερησίως, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η κατανάλωση οποιασδήποτε μορφής. Επιλέξτε τις λαχταριστές μπουκίτσες μπρόκολου ή τον νόστιμο αρακά από τον καταψύκτη χωρίς αμφιβολίες. Επιπλέον, τα καταψυγμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Διαβάστε επίσης: Τι να τρώει το παιδί µου το καλοκαίρι;

Τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα λαχανικά συγκεντρώνουν φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες Α και C, πολύ νερό και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, τα λαχανικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις φλεγμονές ενώ κρατούν το σώμα ενυδατωμένο.

Ειδικότερα, τα κατεψυγμένα λαχανικά που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο συλλέγονται στη μέγιστη ωρίμανσή τους, όταν δηλαδή είναι πιο θρεπτικά. Μετά τη συγκομιδή, τα λαχανικά πλένονται προσεκτικά, κόβονται, καταψύχονται και συσκευάζονται μέσα σε λίγες ώρες. Με αυτό τον τρόπο δεν χάνουν τα περισσότερα θρεπτικά τους συστατικά.

Εκεί που μπορεί να υπάρξει ελάχιστη απώλεια είναι κατά τη διαδικασία της λεύκανσης. Η λεύκανση πραγματοποιείται πριν από την κατάψυξη. Τα λαχανικά τοποθετούνται σε βραστό νερό (90-95 C) ή εκτίθενται σε ατμό για 2-4 λεπτά. Πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία που συμβαίνει για να απενεργοποιηθούν τα ενδογενή ένζυμα (όπως η υπεροξειδάση) και τα βακτήρια. Σε αυτό το σημείο, ίσως, τα λαχανικά χάσουν λίγο από το χρώμα ή τη γεύση τους. Παράλληλα, μπορεί να σημειωθεί και μια μικρή απώλεια υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C. Βέβαια, οι επιστήμονες τροφίμων φροντίζουν για τη μικρότερη δυνατή απώλεια.

Ωστόσο, η απώλεια των θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβεί όταν η αποθήκευση των κατεψυγμένων λαχανικών ξεπερνά τον ένα χρόνο. Ας μην ξεχνάμε, ότι ακόμα και στο βράσιμο που κάνουμε στο σπίτι μας, τα λαχανικά δεν πρέπει να βράζονται υπερβολικά, γιατί αυτό θα οδηγήσει, επίσης, σε απώλεια των θρεπτικών τους συστατικών. Πολλές φορές 5 με 10 λεπτά βρασμού αρκούν. Εξαρτάται από το λαχανικό και το μέγεθός του.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά αποτελούν μια υγιεινή επιλογή

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως τα επεξεργασμένα λαχανικά είναι ασφαλή για να τα καταναλώσετε. Ανθυγιεινά είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που φορτώνονται με πρόσθετα, χρώματα και γλυκαντικά. Να μην επιλέγετε ποτέ λαχανικά που μπορεί να μοιάζουν π.χ. με μπρόκολο αλλά να μην είναι ακριβώς μπρόκολο, πατάτα κ.ο.κ. Αυτό δηλώνει μεγαλύτερη επεξεργασία.

Μπορείτε, εάν θέλετε, να καταψύξετε εσείς οι ίδιοι τα λαχανικά σας. Θα πρέπει, όμως, να φροντίσετε ιδιαίτερα τη διαδικασία της προετοιμασίας και να τα καταψύξετε αμέσως μετά τη συλλογή τους. Επιπλέον, να προσέχετε την ποιότητα των λαχανικών που αγοράζετε. Αν προμηθευτείτε ένα αλλοιωμένο μπρόκολο, η κατάψυξη δεν θα το βελτιώσει. Ένα στοιχείο που αξίζει την προσοχή σας και υποδηλώνει κακής ποιότητας κατάψυξη είναι οι κρύσταλλοι πάγου.

Τέλος, προσέξτε τη διαδικασία κατάψυξης-απόψυξης. Το προϊόν δεν πρέπει να περάσει πολλές φορές από αυτές τις καταστάσεις γιατί αλλοιώνεται η ποιότητά του. Διατηρήστε σωστά τα κατεψυγμένα λαχανικά σας, μέχρι και έναν χρόνο, σε σταθερή θερμοκρασία.