Όσον αφορά τις δεξιότητες που θα ήθελες να κατακτήσει το παιδί σου μπορεί να σκέφτεσαι ότι πρέπει να μάθει να διαβάζει βιβλία, να είναι ευγενικό και καλοσυνάτο, να μιλάει σωστά. Στο κομμάτι των σωματικών δεξιοτήτων, ίσως θέλεις να ξέρει να κολυμπάει αλλά και να τρέχει, μπορεί επίσης να θέλεις το παιδί σου να κάνει ένα άθλημα που αρέσει και σε εσένα.

Υπάρχουν δυο σημαντικές δεξιότητες ωστόσο τις οποίες μάλλον παραβλέπεις και στις οποίες θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή για τους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Αυτό το παιδικό παιχνίδι είναι η καλύτερη άσκηση

Οι δεξιότητες αυτές είναι το παιδί να έχει την ικανότητα να πετάει και να πιάνει πράγματα. Πρόκειται για θεμελιώδεις κινητικές δεξιότητες και σύμφωνα με το The Conversation, οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προβληματίζονται για την μείωση της ικανότητας αυτής των παιδιών.

Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι δεξιότητες

Οι δύο αυτές δεξιότητες μαζί με το τρέξιμο, τα πηδηματάκια και την ισορροπία θεωρούνται θεμελιώδεις επειδή απαιτούνται για την αποτελεσματική συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες.

Ακόμη κι αν δεν μεγαλώνεις ένα αθλητικό παιδί, αυτές οι δεξιότητες του προσφέρουν τα βασικά εφόδια που χρειάζεται για να παραμείνει δραστήριο και υγιές μακροπρόθεσμα. Όπως μας λένε οι έρευνες, τα θεμέλια για έναν ενεργό τρόπο ζωής διαμορφώνονται στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Αυστραλίας υπάρχει σημαντική μείωση της ικανότητας των εξάχρονων να κάνουν μια ρίψη και να αναπηδούν για να πιάσουν μια μπάλα από τη δεκαετία του 1980.

Για να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτές είναι σημαντικό τα σχολεία να περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους βασικές κινητικές δεξιότητες. Οι κατευθυντήριες γραμμές σημειώνουν ότι απαιτούνται 240 έως 600 λεπτά διδακτικού χρόνου για να αποκτήσει ένα παιδί μια θεμελιώδη κινητική δεξιότητα. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αρχίσουν να αναπτύσσουν αυτές τις δεξιότητες από την ηλικία των δύο ετών περίπου με μερικές στρατηγικές:

Ξεκινήστε απλα

Αρχίστε το παιχνίδι με μεγάλες μπάλες, ελαφριές ή και μπαλόνια, οι οποίες είναι πιο εύκολο να τις πιάσει ένα παιδί. Καθώς μεγαλώνει, τότε μπορείτε να εντάξετε στο παιχνίδι πιο μικρές μπάλες ή και να αυξήσετε την απόσταση μεταξύ σας.

Κάντε μη δομημένη και δομημένη εξάσκηση

Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν τόσο μη δομημένο παιχνίδι όσο και δομημένη εξάσκηση για να μάθουν αυτές τις δεξιότητες. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων

Η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση της ίδιας δεξιότητας υπό τις ίδιες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Οι έρευνες δείχνουν ωστόσο παράλληλα ότι τα παιδιά πρέπει να εξασκούν τις δεξιότητες με διάφορους τρόπους. Εάν μια δραστηριότητα είναι απρόβλεπτη, θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον που μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι κατά το οποίο τα παιδιά καλούνται να βρουν λύσεις. Για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι που περιλαμβάνει τη ρίψη σε έναν στόχο, θα μπορούσατε να έχετε εναλλασσόμενους στόχους (αντί να ρίχνει το παιδί στον ίδιο στόχο ξανά και ξανά).

Μην ξεχνάτε τη διασκέδαση

Ενώ βοηθάς το παιδί σου να εξασκηθεί σε μια δεξιότητα, προσπάθησε να το κάνεις ευχάριστο. Ίσως η εξάσκηση αποτελεί μέρος μιας εκδρομής στο πάρκο ή περιλαμβάνει ένα αγαπημένο παιχνίδι. Ίσως πάλι περιλαμβάνει διαφορετικό εξοπλισμό ή ένα παιχνίδι στο οποίο η μπάλα είναι ένας χαρακτήρας.