Από τη στιγμή που μια γυναίκα μαθαίνει ότι θα γίνει μαμά, τα θετικά συναισθήματα, όπως ο ενθουσιασμός είναι διάχυτα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται και αρνητικά, όπως η αγωνία. Οι φόβοι στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους.

Όλες οι μαμάδες έρχονται αντιμέτωπες με φοβίες που αφορούν τόσο τις ίδιες όσο και την οικογένειά τους, αλλά μια έγκυος γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον την αβεβαιότητα και το άγχος για το άγνωστο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι η έντονη ανησυχία που σε επισκέπτεται όταν μπαίνεις σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής σου είναι κάτι κοινό και φυσιολογικό.

Διαβάστε επίσης: Ο γρήγορος οδηγός που κάθε νέα μαμά πρέπει να έχει

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί φόβοι στην εγκυμοσύνη;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης και η στιγμή του τοκετού

Μια γυναίκα που βρίσκεται για πρώτη φορά στην περίοδο της εγκυμοσύνης της είναι λογικό να φοβάται ότι δε θα μπορέσει να βγάλει εις πέρας τους δύσκολους αυτούς μήνες. Φυσικά ένας ακόμη φόβος είναι και αυτός της στιγμής του τοκετού.

Οι σωματικές αλλαγές

Σε μερικά άτομα μπορεί αυτός ο φόβος να φαίνεται επιφανειακός, ωστόσο είναι πραγματική πρόκληση να μπορέσει μια γυναίκα να διαχειριστεί την αύξηση του σωματικού βάρους, τις ραγάδες και άλλες ενδεχόμενες αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη. Αυτό που πρέπει να θυμάται κάθε νέα μαμά είναι ότι μέσα από αυτές τις αλλαγές θα φέρει στον κόσμο ένα πλασματάκι που θα αλλάξει τη ζωή της και πως το σώμα της μπορεί να επανέλθει μόλις γεννήσει το μωρό της.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής

Είναι λογικό όταν έρχεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια να αλλάζει καθολικά ο τρόπος ζωής των μελών της. Αυτό μπορεί να φέρει στην επιφάνεια κάποιους φόβους σχετικά με την ικανότητα της γυναίκας να είναι «καλή μαμά» και να προκύψουν αμφιβολίες όσον αφορά τη γονική μέριμνα καθώς και ανασφάλεια για το αν παίρνει κάθε φορά τις σωστές αποφάσεις.

Προβλήματα υγείας της μητέρας

Μια έγκυος γυναίκα είναι απολύτως λογικό να αισθάνεται άγχος για τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ψυχικά και σωματικά.

Προβλήματα στην υγεία του εμβρύου

Αυτός είναι ένας από τους πιο συχνούς φόβους των νέων μητέρων. Παρόλο που το μωρό δεν έχει γεννηθεί ακόμη, η μαμά ανησυχεί για το πώς αναπτύσσεται και αν είναι υγιές. Σε ορισμένες έγκυες γυναίκες, ο φόβος αυτός είναι τόσο έντονος που τις οδηγεί στο να βιώνουν εφιάλτες, ακόμη και για απώλεια της εγκυμοσύνης.

Παρόλο που αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικά κατά καιρούς, αν εμφανίζονται σε τακτική βάση και παρεμβαίνουν σημαντικά στην ποιότητα ζωής της εγκύου, αξίζει να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Οι ιατρικές εξετάσεις

Οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να προκαλέσουν επίσης φόβο και ανησυχία.

Οικονομικές δυσκολίες

Οι φόβοι στην εγκυμοσύνη μπορεί να προέρχονται και από τυχόν οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στην οικογένεια. Αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς, καθώς εκτός από τη φροντίδα και την αγάπη, η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται σημαντικά έξοδα και κάθε γονιός θέλει να παρέχει στο παιδί του τα καλύτερα.