Ένα εξωστρεφές παιδί δεν είναι πιο χαρούμενο από ένα εσωστρεφές, ωστόσο ο κόσμος μπορεί να του φαίνεται λιγάκι πιο φιλόξενος… Αυτός ο τύπος ιδιοσυγκρασίας δεν είναι από μόνος του ούτε θετικός ούτε αρνητικός. Εξαρτάται από το κάθε παιδί και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Ένα εξωστρεφές παιδί δείχνει συνήθως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές του συνδέσεις και μάλιστα αυτός είναι και ο τρόπος του να ξεκουράζεται και να γεμίζει ενέργεια, ενώ ένα εσωστρεφές παιδί το κάνει αυτό μέσα από την μοναξιά του. Αν αναρωτιέσαι τι χαρακτήρας είναι το δικό σου παιδί, τότε μπορείς απλά να αναζητήσεις τα σημάδια που θα στο φανερώσουν!

Διαβάστε επίσης: Εσωστρέφεια και γονεϊκότητα: Οδηγός επιβίωσης

Τα σημάδια που φανερώνουν ένα εξωστρεφές παιδί

Απολαμβάνει την επαφή με άλλα άτομα

Τα εξωστρεφή παιδιά αισθάνονται άνετα όταν είναι με άλλους. Επίσης, ενσωματώνονται γρήγορα σε νέες και άγνωστες ομάδες. Γενικά, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και τους είναι εύκολο να ανοιχτούν στους γύρω τους. Ωστόσο, αυτή η πτυχή μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα μειονεκτήματα όσον αφορά τη σύνδεση με τον εαυτό τους, καθώς δεν είναι τόσο εύκολο για αυτά να έχουν στιγμές ενδοσκόπησης ή να περνούν χρόνο μόνα τους. Ταυτόχρονα, η συνήθης αισιόδοξη και ομιλητική στάση τους τα δυσκολεύει μερικές φορές να εκφράσουν ελεύθερα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη.

Δε νιώθει αμήχανα στην πολυκοσμία

Ένα εσωστρεφές παιδί δε νιώθει άβολα ανάμεσα σε πολύ κόσμο και δεν έχει δυσκολία να μιλήσει με άγνωστα άτομα και να κοινωνικοποιηθεί. Ως εκ τούτου, συχνά αναλαμβάνει αρχηγικούς ρόλους. Παρόλο που τα εσωστρεφή παιδιά μπορούν επίσης να γίνουν αρχηγοί ομάδων, τα εξωστρεφή έχουν πιο ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, έχουν μεγάλη ικανότητα να μεταδίδουν κίνητρα και έμπνευση.

Είναι σε εγρήγορση

Μια χαρακτηριστική πτυχή αυτών των παιδιών είναι ότι τείνουν να είναι πολύ ανήσυχα. Τους αρέσει να κάνουν πολλές δραστηριότητες την ημέρα, ακόμη κι αν η καθεμία από αυτές διαρκεί μόνο λίγο. Ταυτόχρονα, στις κοινωνικές συναναστροφές, έχουν την τάση να πηδούν από συζήτηση σε συζήτηση πολύ γρήγορα και άνετα, γεγονός που τα διεγείρει και τα ενθουσιάζει.

Τους αρέσει να γνωρίζουν νέους και διαφορετικούς ανθρώπους. Ωστόσο, παρόλο που είναι εξαιρετικοί ομιλητές, μπορεί να δυσκολεύονται να εξασκηθούν στην ενεργητική ακρόαση. Είναι σε θέση να προσαρμόζονται σε διαφορετικά θέματα συζήτησης, καθώς κάνουν γρήγορους, αν και λιγότερο βαθυστόχαστους, συνειρμούς. Μάλιστα, συχνά μιλούν και ενεργούν παρορμητικά, χωρίς να σταματούν να σκέφτονται.

Είναι αισιόδοξο

Τα εξωστρεφή παιδιά συνήθως αντιλαμβάνονται τον κόσμο από μια, όπως είπαμε, πιο αισιόδοξη οπτική γωνία. Βλέπουν και κρίνουν τα πράγματα από την θετική τους πλευρά. Αυτή η οπτική γωνία τα βοηθά να επιτύχουν σε διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής.

Το να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο συμβάλλει στην εύκολη προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα και δύσκολες καταστάσεις. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να μην εστιάζουν στις αρνητικές ή δυσμενείς πτυχές των πραγμάτων, γεγονός που ενισχύει την παραγωγικότητά τους και την ικανότητά τους να επιλύουν συγκρούσεις.

Κάνει εύκολα φίλους

Τα εξωστρεφή παιδιά τείνουν να έχουν μεγάλες και πολύ διαφορετικές παρέες. Ακόμα κι όταν είναι μικρά, μπορεί να παρατηρήσουμε πως κάποια παιδιά προσεγγίζουν τους άλλους με ευγένεια και ενθουσιασμό ακόμα κι αν δεν τους έχουν ξαναδεί, για παράδειγμα σε ένα πάρκο ή σε ένα εμπορικό κέντρο. Τους αρκεί να περνούν καλά μαζί τους και να διασκεδάζουν, ακόμη κι αν δεν ξανασυναντηθούν ποτέ.