Το κλάμα του παιδιού μας ποτέ δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Μας στεναχωρεί και μας βάζει σε μια δύσκολη θέση, καθώς θέλουμε να το βοηθήσουμε, ωστόσο πολλές φορές δεν ξέρουμε τι πρέπει να πούμε, ειδικά όταν είναι μικρό και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί κλαίει. Ποια λόγια να λέμε στο παιδί μας και ποια καλύτερα να αποφεύγουμε;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ας εμβαθύνουμε στον κόσμο τους

Κλάμα: Τι να λες στο παιδί και τι όχι

Μην λες: Σταμάτα να κλαις

Η φραση αυτή μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κλάμα στα παιδιά καθώς νομίζουν ότι δεν δείχνουμε κατανόηση. Όταν τους ζητάμε να σταματήσουν να κλαίνε, τους λέμε εμμέσως ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι έγκυρα ή σημαντικά. Ανεξάρτητα από το τι πραγματικά σκεφτόμαστε για τη συγκεκριμένη κατάσταση, η ανικανότητά μας να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά τους, δεν βοηθά τα παιδιά να επεξεργαστούν ό,τι αισθάνονται με θετικό τρόπο.

Ακόμα κι αν ακούγεται δύσκολο, στόχος κάθε γονέα πρέπει να είναι να βοηθήσει το παιδί να ρυθμίσει τα συναισθήματά του. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο αντιμετωπίζοντάς το με ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Μην του αποσπάς την προσοχή

Οι γονείς συνήθως θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή των παιδιών τους όταν κλαίνε. Πιστεύουμε ότι αν καταφέρουμε να τα κάνουμε να σταματήσουν να κλαίνε, το πρόβλημα θα εξαφανιστεί… Ωστόσο, η απόσπαση της προσοχής μας κάνει να χάνουμε την ευκαιρία να συνδεθούμε μαζί τους και να τα διδάξουμε πώς να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους.

Τι να πεις:

  • Είμαστε στην ίδια ομάδα, θα σε βοηθήσω να γίνεις καλύτερος.
  • Βλέπω ότι αυτό είναι δύσκολο για σένα. Όλοι έχουμε νιώσει έτσι μερικές φορές, είναι απολύτως φυσιολογικό.
  • Καταλαβαίνω ότι είσαι λυπημένος (απογοητευμένος, φοβισμένος, αγχωμένος…) και αυτό είναι εντάξει.
  • Αυτό ήταν απογοητευτικό. Σε αγαπώ, είμαι μαζί σου και θα είσαι καλά.
  • Χρειάζεσαι κάποια βοήθεια για να ξαναδοκιμάσεις; Χρειάζεσαι να ξεκουραστείς και να ξαναπροσπαθήσεις αργότερα;
  • Βλέπω ότι κλαις, αλλά δεν ξέρω τι θέλεις. Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω;
  • Ας βρούμε μια λύση μαζί.