Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Όταν, δε, στην εξίσωση προστίθενται και άλλοι παράγοντες, όπως η έκθεση της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς τη χρήση αντηλιακού και η δυσλειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Ένας από τους τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε τα σημάδια της γήρανσης, είναι να εντάξετε στο skincare σας κάποια φυσικά έλαια, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που «παγίδευουν» την πολύτιμη υγρασία στο δέρμα. Ποια είναι αυτά; Οι ειδικοί παρουσιάζουν πέντε top επιλογές:

Διαβάστε επίσης: Lily Collins: Τα μαλλιά της θα σας μεταφέρουν στο… Παρίσι

Καρθαμέλαιο (safflower seed oil)

Το καρθαμέλαιο είναι εξαιρετικά υψηλό σε λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (αποτελούν περίπου το 70% της σύνθεσής του). Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παίζουν βασικό ρόλο στην ορθή λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή σε πολλαπλές στιβάδες της επιδερμίδας (όταν ο επιδερμιδικός φραγμός είναι διαταραγμένος δημιουργείται φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες). Το καρθαμέλαιο μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην προστασία του κολλαγόνου καθώς, σύμφωνα με μελέτη του 2020, ένα συστατικό του καρθαμέλαιου, η ακακετίνη, «μπλοκάρει» ένα ένζυμο στο δέρμα που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς (rosehip oil)

Το έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς περιέχει βιταμίνες C και A, δύο αντιοξειδωτικά συστατικά πολύ σημαντικά για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C, ειδικότερα, αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της διαδικασίας σύνθεσης κολλαγόνου -βοηθά το δέρμα να «χτίσει» κολλαγόνο και ταυτόχρονα προστατεύει το ήδη υπάρχον κολλαγόνο από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Α, από την άλλη, περιέχει ρετινοϊκό οξύ (το δραστικό συστατικό των προϊόντων ρετινόλης), το οποίο μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου και να διεγείρει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών της επιδερμίδας.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό συστατικό. Συγκεκριμένα, είναι η πιο διαδεδομένη λιποδιαλυτή βιταμίνη στο δέρμα άρα και απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της βλάβης στην επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες. Υποστηρίζει, επιπλέον, τη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου, ενώ μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή της στο δέρμα μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό μαύρων κηλίδων.

Έλαιο φραγκόσυκου (prickly pear oil)

Το φραγκόσυκο (γνωστό και ως Opuntia ficus-indica) είναι ένα είδος κάκτου που προέρχεται από την Αμερική. Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έλαιό του είναι πλούσιο σε ωμέγα λιπαρά οξέα -το λινελαϊκό, ελαϊκό και λινολενικό οξύ, που ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό-, πολυφαινόλες κι ένα φάσμα βιταμινών όπως E, A, K και D. Το έλαιο φραγκόσυκου μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και να ενδυναμώσει την επιδερμίδα απέναντι την ηλιακή ακτινοβολία.

Έλαιο jojoba

Το έλαιο jojoba βοηθά στην «παγίδευση» της υγρασίας στο δέρμα μειώνοντας έτσι τη διαδερμική απώλεια νερού. Είναι πλούσιο σε  βιταμίνη Ε, σύμπλεγμα βιταμινών Β, χαλκό και ψευδάργυρο και διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου. Επίσης, εκτός από αντιγηραντικά οφέλη, είναι εξαιρετικό και για ακνεϊκές επιδερμίδες. Συγκεκριμένα, μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα του δέρματος ρυθμίζοντας τη φυσική παραγωγή σμήγματος της επιδερμίδας.