Πιθανόν το παιδί σου να βρίσκει το χιούμορ σου κακόγουστο, παλιακό και λιγάκι cringe, ωστόσο αυτό ακριβώς το χιούμορ μπορεί να είναι που σε κάνει ακόμη καλύτερο γονέα. Όχι δεν πρόκειται για μια απλή θεωρία για να σε κάνουμε να αισθανθείς καλύτερα, αλλά για μια επιστημονική αλήθεια!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One το χιούμορ των γονέων παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο από ό,τι ενδεχομένως νομίζαμε.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το παιδί σας σας βρίσκει cringe γονείς;

Το να κάνετε διασκεδαστικές δραστηριότητες ως οικογένεια, προσφέρει σε όλους σας χαρά και όμορφες αναμνήσεις που θα κρατήσετε για μια ζωή. Αλλά αυτό το γνωρίζαμε ήδη. Οι ερευνητές θέλησαν λοιπόν να εστιάσουν συγκεκριμένα στο χιούμορ και στον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά από τους γονείς για να αντιμετωπίσουν ορισμένες καταστάσεις.

Το χιούμορ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε ένα γεγονός ή μια αντίδραση και έτσι ανοίγει νέες οπτικές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Με άλλα λόγια, τα αστεία μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική των καταστάσεων που οδεύουν προς σύγκρουση και τσακωμούς με τρόπο που λίγες πρακτικές ανατροφής μπορούν να το κάνουν.

Ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα και προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως όταν όλες οι προσπάθειες να ηρεμήσει ο γονέας το tantrum του παιδιού του αποτύγχαναν αυτό που εν τέλει τον βοήθησε να πετύχει τον σκοπό του ήταν να υποδυθεί και ο ίδιος ένα παιχνιδιάρικο tantrum. Αυτή η παράξενη πρακτική έκανε παιδιά και γονείς να γελάσουν και να νιώσουν καλύτερα.

Το χιούμορ μπορεί επίσης να έχει μακροχρόνια οφέλη, καθώς το να μαθαίνεις να αστειεύεσαι σε αγχωτικές καταστάσεις είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη δεξιότητα ζωής.

Πώς θα εντάξεις το χιούμορ στη γονεϊκότητα

Φυσικά δεν είναι απλό και εύκολο για όλους τους ανθρώπους να επιστρατεύουν τακτικά το χιούμορ τους. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι. Μπορείς απλά να περάσεις διασκεδαστικές στιγμές με τα παιδιά σου. Τα γέλια θα έρθουν όταν παίζετε και απολαμβάνετε τον χρόνο σας μαζί.

Ένας άλλος εύκολος τρόπος είναι να αφήσεις τα παιδιά να γελάσουν εις βάρος σου. Ακόμη και τα πιο ανόητα αστεία, όπως για παράδειγμα ότι κουτούλησες στον τοίχο, θα προκαλέσει γέλιο. Φρόντισε βέβαια να τους μεταδώσεις πότε πρόκειται για πλάκα και πότε για κάτι το σοβαρό.