Όπως με τα χρόνια όλα αλλάζουν, το ίδιο συμβαίνει και με τους γονείς. Οι δικοί μας γονείς είχαν συνήθειες που οι παππούδες μας δεν είχαν, και εμείς έχουμε άλλες που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές.

Όσο περνάνε λοιπόν τα χρόνια, οι μοντέρνοι γονείς υιοθετούν νέες προσεγγίσεις που ταιριάζουν στα σημερινά κοινωνικά στερεότυπα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του παιδιού που πλέον έχει γίνει πιο εξειδικευμένη και κατανοητή.

Διαβάστε επίσης: Εσωστρέφεια και γονεϊκότητα: Οδηγός επιβίωσης

Μπορεί για τις παλαιότερες γενιές οι συνήθειες αυτές να είναι πρωτόγνωρες και πιθανόν περίεργες, ωστόσο πολλά από αυτά που κάνουν οι μοντέρνοι γονείς φαίνεται να είναι αποτελεσματικά για τα παιδιά και αξίζει να τα γνωρίσουμε.

Οι μοντέρνοι γονείς

Επικεντρώνονται στη συνολική ανάπτυξη

Κατανοούν την σημασία του να αναπτυχθεί το παιδί τους σε διάφορους τομεις και προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στον αθλητισμό, το σχολείο, την κοινωνικοποίηση. Ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ανταποκρίνονται στις σχολικές τους υποχρεώσεις ενώ παράλληλα τα ενθαρρύνουν να αθλούνται μέσα από παιχνίδια.

Επικοινωνούν ανοιχτά

Πολλοί γονείς του σήμερα δίνουν μεγάλη προσοχή στον ανοιχτό διάλογο, ακούν τα παιδιά τους και τις ανάγκες τους, επικυρώνουν τα συναισθήματά τους και τα ενθαρρύνουν να μιλάνε για αυτά. Με τον τρόπο αυτό ο δεσμός τους γίνεται πιο δυνατός.

Βάζουν σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία

Οι περισσότεροι νέοι γονείς γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι η ψυχική υγεία, η δική τους και των παιδιών τους, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Είναι ανοιχτοί στην ψυχοθεραπεία, την ενσυνειδητότητα, τον διαλογισμό, δημιουργώντας ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τα παιδιά τους.

Χρησιμοποιούν την τεχνολογία σωστά

Ενώ ο χρόνος που περνάνε τα σημερινά παιδιά μπροστά από την οθόνη είναι ένας κοινός προβληματισμός, οι νέοι γονείς χρησιμοποιούν την τεχνολογία προς όφελος των παιδιών μέσα από εφαρμογές που προάγουν την μάθηση και μέσα από όρια σχετικά με την χρήση κινητού ή τάμπλετ.

Ενθαρρύνουν τη συναισθηματική νοημοσύνη

Είναι επικεντρωμένοι στο να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη. Τα διδάσκουν με ποιον τρόπο να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να έχουν ενσυναίσθηση και να αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές συναναστροφές με αυτοπεποίθηση.

Βοηθούν τα παιδιά να έχουν υγιή σχέση με το σώμα τους

Μαθαίνουν στα παιδιά πως πρέπει να αισθάνονται όμορφα με το σώμα τους και να έχουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους.