Όταν έχεις ένα νεογέννητο μωρό, η κάθε του κίνηση, η κάθε του αναπνοή, το κάθε του κλάμα, είναι άξιο παρακολούθησης. Προσπαθείς να αποκρυπτογραφήσεις κάθε του πράξη, να κατανοήσεις γιατί κάνει ό,τι κάνει, αν είναι φυσιολογικό ή όχι.

Όλες αυτές οι ανησυχίες, ειδικά αν το νεογέννητο μωρό σου είναι το πρώτο σου, είναι λογικές, δεν έχεις διαχειριστεί ξανά ένα τέτοιο πλασματάκι, το οποίο σε έχει διαρκώς ανάγκη, έτσι οτιδήποτε δεν μπορείς να κατανοήσεις σε προβληματίζει. Όμως, χρειάζεται;

Διαβάστε επίσης: Νεογέννητο: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την αναπνοή του

Νεογέννητο μωρό και…

Ξηρότητα στο κεφάλι

Αν παρατηρήσεις ότι το νεογέννητο μωρό έχει ξηρό κεφαλάκι, δεν θα έπρεπε να σε προβληματίζει. Οποιαδήποτε ξηρότητα ή απολέπιση συνήθως εξαφανίζεται μέσα στους πρώτους μήνες (αν και για κάποια, οι τυχαίες εξάρσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο). Εν τω μεταξύ, δοκίμασε να τρίβεις τα ξηρά κομμάτια με λίγο λαδάκι μερικές φορές την εβδομάδα, αν το εγκρίνει ο παιδίατρος, ο οποίος θα σε ενημερώσει και για το αν είναι κάτι ανησυχητικό ή όχι.

Περίεργο σχήμα στο κεφάλι

Η διαδικασία της εγκυμοσύνης είναι δύσκολη όχι μόνο για τη μαμά αλλά και για το μωρό. Δεν είναι τυχαίο που όταν γεννιούνται τα μωρά είναι μωβ και πρησμένα. Δεδομένου ότι το κεφαλάκι του μωρού είναι μαλακό και εύπλαστο στην αρχή, το τρίξιμο πέρα από το οστό της λεκάνης μπορεί να προκαλέσει κάποιο βαθούλωμα. Αν αυτό δεν συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού, το μωρό θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει κάποια επίπεδα σημεία αργότερα από το γεγονός πως ξαπλώνει πολύ ανάσκελα. Αν το παρατηρήσεις αυτό, δοκίμασε να κρατάς το μωρό περισσότερο στην αγκαλιά σου.

Αν το κεφάλι του μωρού εξακολουθεί να φαίνεται επίπεδο σε ορισμένα σημεία, μίλησε με τον παιδίατρο.

Διαρκές φτέρνισμα

Μην ξεχνάς ότι το νεογέννητο μωρό σου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πολλά πράγματα στα οποία εμείς οι ενήλικες έχουμε ήδη ανοσία. Έτσι, αν το μωρό φτερνίζεται συνεχόμενα αλλά δεν είναι άρρωστο, πιθανώς προσπαθεί να διώξει τα μικρά ξένα σωματίδια που έχουν εισχωρήσει στις ρινικές του διόδους. Το να κοιτάει το φως θα είναι επίσης μια προσαρμογή, οπότε αν βγάλεις το μωρό έξω μια λαμπερή ηλιόλουστη μέρα και αρχίσει να φτερνίζεται, μπορεί στην πραγματικότητα να φταίει ο ήλιος και όχι οι αλλεργίες. Άλλες κοινές αιτίες για το φτέρνισμα θα μπορούσαν να είναι η απομάκρυνση της επιπλέον βλέννας ή ακόμη και του αμνιακού υγρού από τους αναπνευστικούς αεραγωγούς.

Αν τα φτερνίσματα του μωρού συνοδεύονται από συριγμό ή αν έχει πυρετό, τότε θα πρέπει να εξετάσεις αν έχει τυχόν αλλεργίες ή κάτι άλλο που χρειάζεται θεραπεία.