Εφηβεία: Γιατί τα παιδιά δεν μοιράζονται τα πάντα;

Αν ανησυχείτε μήπως τα παιδιά σας στην εφηβεία δεν μοιράζονται τη ζωή και τη μέρα τους μαζί σας, μπορεί απλώς να φταίει το επικοινωνιακό χάσμα μεταξύ των γενεών. Μελετήστε τους λόγους και δείτε τι μπορείτε να κάνετε.  
26 Αυγούστου 2024 | 08:00

Η εφηβεία είναι γνωστό πως αποτελεί μια πολύπλοκη περίοδο για τα παιδιά, τα οποία αισθάνονται να αλλάζουν πολλά στην ψυχολογία και τα σώμα τους. Δεν είναι βέβαια μόνο οι αλλαγές αυτές. Ο κόσμος έχει αλλάξει όπως και ο τρόπος που οι νέες γενιές επικοινωνούν και εκφράζονται. Είναι εύλογο, λοιπόν, οι έφηβοι να νιώθουν ότι δεν μπορούν να μοιραστούν όσα τους προβληματίζουν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ζουν με τους γονείς τους. Πράγματι, η Gen Z είναι πολύ διαφορετική από εμάς.

Πολλές φορές, δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί αν τα παιδιά σας στην εφηβεία δεν μοιράζονται μαζί σας την ημέρα τους. Το πιο πιθανό είναι να πιστεύουν ότι υπάρχει τέτοιο χάσμα μεταξύ σας που δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουν την κουβέντα.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε κάποια σημαντικά σημεία, τα οποία αποκαλύπτουν πώς μπορεί να σκέφτεται ένας έφηβος σήμερα και να μην επικοινωνεί μαζί σας. Αφού καταλάβετε τον τρόπο που φέρεται, θα μπορούσατε έπειτα να σπάσετε τα τείχη που σας χωρίζουν, επιδιώκοντας μια πιο συχνή και ουσιαστική επικοινωνία.

Εφηβεία: Γιατί τα παιδιά δεν μοιράζονται τα πάντα

Νιώθουν ότι θα λάβουν κριτική

Συνήθως, αν δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, οι έφηβοι δεν απευθύνονται στους γονείς τους για απλά και καθημερινά πράγματα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί σας βλέπουν αν είστε συνεχώς απασχολημένοι και να μην έχετε χρόνο ή γιατί φοβούνται την κριτική σας πάνω στα θέματά τους.

Διαβάστε επίσης: Κατανάλωση αλκοόλ: Ποιοι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς

Αυτό που μπορείτε να κάνετε ως γονείς, είναι να δείξετε με απλό τρόπο ότι είστε διαθέσιμοι και σας ενδιαφέρουν ακόμα και τα απλά πράγματα. Εξηγήστε τους ότι σας ενδιαφέρουν και οι φιλίες τους αλλά και οι δραστηριότητές σας. Δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι άσχημο για να απευθυνθούν σε εσάς.

Είναι διαφορετικοί από όταν ήταν παιδιά και φοβούνται μήπως αυτό δεν σας αρέσει

Το να προβάλλουν οι γονείς τις πεποιθήσεις τους στα παιδιά τους είναι κάτι σύνηθες και αρκετά πιεστικό για εκείνα. Στην εφηβεία, μάλιστα, που η προσωπικότητα του ατόμου διαμορφώνεται, μπορεί το παιδί σας να εξελίσσεται σε έναν διαφορετικό άνθρωπο που δεν φανταζόσασταν. Αυτό είναι και το γεγονός που μπορεί να φοβίζει τους εφήβους να έρθουν πιο κοντά σας, γιατί διαισθάνονται, ενδεχομένως, ότι δεν θα σας αρέσει η εξέλιξη του χαρακτήρα τους.

Φροντίστε να αγκαλιάσετε την ατομικότητα του εφήβου και σιγά σιγά θα νιώσει ότι τον αποδέχεστε και μπορεί να μοιραστεί περισσότερα πράγματα μαζί σας. Δείξτε κατανόηση και υποστηρίξτε τους εφήβους σας και τα όνειρά τους. Αναγνωρίστε τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή και δείξτε θαυμασμό για τα χόμπι και όσα επιλέγουν στη ζωή τους.

Σκέφτονται μήπως σας απογοητεύσουν επειδή δεν είναι τέλειοι

Δεν είναι καθόλου εύκολο ένας έφηβος να μοιράζεται κάτι προσωπικό με τους γονείς του και να παίρνει μια αρνητική απάντηση ή να λαμβάνει απογοήτευση. Αυτό του δείχνει ότι οι γονείς δεν ενδιαφέρονται για ό,τι του συμβαίνει και δεν τον ακούνε πραγματικά. Οι έφηβοι θα πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς και για τα λάθη τους και να μην στιγματιστούν.

Δώστε τους τον χώρο να μοιράζονται τα «άσχημα» χωρίς ενοχές. Ακόμα κι αν διαφωνείτε με τη στάση τους, να είστε ευγενικοί και να αφιερώνετε χρόνο για συζήτηση. Οι μονολεκτικές απαντήσεις δεν αρκούν.

Γενικά, έχετε στο νου σας ότι πρέπει να δίνετε χώρο και μια κάποια ελευθερία στα παιδιά κατά την εφηβεία. Αν η επικοινωνία είναι δύσκολη, πάρτε την πρωτοβουλία και ρωτήστε εσείς για τη μέρα τους. Δεσμευτείτε να είστε μέρος της ζωής τους διακριτικά και με ενδιαφέρον, όχι θέτοντας τις δικές σας προσδοκίες ως οδηγό.

Πρόσφατα Άρθρα
Κακές συνήθειες: Πώς τις «κόβει» το παιδί; 2 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Τα μεγαλύτερα αδέρφια χαρίζουν υγιή ανάπτυξη 2 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Τα αληθινά δώρα των γιορτών για τα παιδιά μας 1 Ιανουαρίου 2025, 09:18
Να λέμε στο παιδί να… κάτσει φρόνιμα; 1 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Το ιδανικό γεύμα για ένα παιδί 31 Δεκεμβρίου 2024, 10:44
Δεν έχετε καμινάδα; Κι όμως, θα έρθει ο Άγιος Βασίλης 31 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μπορεί η ακαταστασία να κάνει καλό στα παιδιά; 31 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Parco.gov.gr: Η νέα εφαρμογή προστασίας των παιδιών στα social 30 Δεκεμβρίου 2024, 18:16
Καμπανάκι για την εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο 30 Δεκεμβρίου 2024, 13:01
Οι φιλίες δεν είναι πάντα εύκολες- Πώς βοηθάμε τα παιδιά; 30 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: Απλές συμβουλές για να θέσετε όρια 29 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πώς βοηθάμε το παιδί με κοινωνικό άγχος; 28 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Ζωγραφική: Γιατί να ενθαρρύνoυμε το παιδί να ασχοληθεί 28 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγχος: Το στρες στις γιορτές είναι μεταδοτικό! 27 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Νήπιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την στοματική του υγιεινή 27 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version