Είναι εξίσου σημαντικό με την αγάπη και την εμπιστοσύνη για ένα ζευγάρι. Το σεξ, αυτή η πράξη απόλυτης οικειότητας, δεν δίνει μόνο ευχαρίστηση σε μας και στο σύντροφό μας, αλλά μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα, μας απαλλάσσει από το στρες, συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών από τον οργανισμό μας και πολλά άλλα. Ας μην ξεχνάμε ότι καίμε και πολλές θερμίδες. Έχοντας στο νου μας όλα τα οφέλη του, είναι προφανές ότι θα ήταν ευχής έργο να έχουμε ενεργή σεξουαλική ζωή. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για να το επιδιώκουμε.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: 5 κοινοί προβληματισμοί
Τι λένε οι έρευνες
Όλοι οι ειδικοί επιμένουν ότι το σεξ είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία μας. Μας βοηθά να έχουμε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και καρδιαγγειακή υγεία, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, αυξάνει τη λίμπιντο και προσφέρει άμεση φυσική ανακούφιση από τον πόνο, πιο ήρεμο ύπνο και εγγύτητα με το σύντροφό μας.
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.
Φέρνει συναισθηματική οικειότητα
Δεν δημιουργεί μόνο σωματική σύνδεση. Ενδυναμώνει το δεσμό ανάμεσα στο ζευγάρι. Για να είναι ευτυχισμένη μια ερωτική σχέση, είναι σημαντικό να νιώθουν αντίστοιχα συναισθήματα και οι δύο σύντροφοι, και το σεξ είναι ένας καλός τρόπος για να χτιστεί η συναισθηματική εγγύτητα.
Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το τακτικό σεξ αυξάνει την αιμογλομπίνη, που, με τη σειρά της, καθιστά τον οργανισμό πιο δυνατό απέναντι σε ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα και οι λοιμώξεις.
Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες που κάνουν σεξ περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή από όσους των οποίων οι ερωτικές επαφές περιορίζονται σε λιγότερο από μία φορά το μήνα.
Είναι το καλύτερο αντίδοτο για το στρες
Δεν μειώνει απλώς το στρες, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, όσοι κάνουν σεξ συχνότερα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να είναι τελικά πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι.
Περιορίζει τον πόνο
Όσοι από μας χρησιμοποιούμε τον πονοκέφαλο για να αποφύγουμε το σεξ, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε
να επικαλούμαστε αυτήν τη δικαιολογία. Στην πραγματικότητα, το σεξ μπορεί να λειτουργήσει σαν αναλγητικό. Πριν από τον οργασμό, εκκρίνεται ωκυτοκίνη, αυξημένη πέντε φορές πάνω από τα φυσιολογικά της επίπεδα, που έχει την ιδιότητα να μειώνει τον πόνο.
Προσφέρει ποιοτικότερο ύπνο
Αμέσως μετά το σεξ, κοιμόμαστε πολύ πιο ήρεμα και χαλαρά. Κατά συνέπεια, ο καλός αυτός ύπνος μας βοηθά να είμαστε πιο δραστήριοι και υγιείς.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Καθώς ο καρδιακός μας παλμός αυξάνεται κατά την ερωτική επαφή, ανανεώνεται το αίμα που πηγαίνει
στα όργανα και στους ιστούς μας. Μαζί με αυτό, απομακρύνονται και οι τοξίνες και άλλα συστατικά που μας κάνουν να νιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια.
Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης
Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη μορφή άσκησης, το σεξ βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ουσίες (π.χ. σεροτονίνη) που μας δημιουργούν ευεξία και χαρά.
Αναβαθμίζει τη γενική φυσική μας κατάσταση
Αν βαριόμαστε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, να τρέχουμε και γενικά να ασκούμαστε, ίσως έχουμε τη λύση που αναζητάμε για να παραμένουμε δραστήριοι και σε καλή φόρμα. Το συχνό σεξ είναι ο καλύτερος τρόπος για να
παρατηρήσουμε μεγάλη αλλαγή στη σιλουέτα μας αφού μισή ώρα αρκεί για να κάψουμε πάνω από 80 θερμίδες.
Αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης
Η τεστοστερόνη δεν είναι μόνο η ορμόνη που κάνει τους άντρες πιο ενεργούς σεξουαλικά, αλλά βελτιώνει και την κατάσταση των μυών και των οστών τους, κρατά την καρδιά τους υγιή και βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης. Τα οιστρογόνα, από την άλλη, προστατεύουν τις γυναίκες από πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα.
Συμβάλλει σε μια ήρεμη, χαλαρή καθημερινότητα
Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που έκαναν σεξ το πρωί τα πήγαιναν καλύτερα με τη διαχείριση του στρες τους και είχαν πιο ανεβασμένη διάθεση στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
Βοηθά στην προοπτική της μακροζωίας
Ο οργασμός ενισχύει την ανοσία του οργανισμού και συμβάλλει στην επιδιόρθωση των ιστών και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Οι άντρες που βιώνουν τουλάχιστον δύο οργασμούς την εβδομάδα φαίνεται να ζουν περισσότερο απ’ ό,τι εκείνοι που κάνουν σεξ μία φορά ανά μερικές εβδομάδες.
Όταν η σεξουαλική μας ζωή περνά κρίση
Η χημεία μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ίσως το πρώτο στοιχείο που θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει στην αρχή μιας σχέσης. Το πάθος είναι συνήθως αυτό στο οποίο βασίζονται οι ερωτικές σχέσεις για να ξεκινήσουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραμένει για πάντα και, ακόμα περισσότερο, ότι υπόσχεται μια υγιή σεξουαλική ζωή. Όταν τη θέση του παίρνουν η αμοιβαία αγάπη, ο σεβασμός και η συντροφικότητα κι αυτό ικανοποιεί και τους δύο συντρόφους, τότε σίγουρα δεν υπάρχει θέμα. Το πρόβλημα άλλωστε δεν εντοπίζεται όταν φεύγει ο ενθουσιασμός, αλλά όταν η απώλειά του οδηγεί στη μειωμένη έλξη ή σε κρίση στην ερωτική ζωή του ζευγαριού.
Η εκπαίδευση στο σεξ είναι διά βίου μάθηση
Ακόμα κι αν είμαστε με τον ίδιο σύντροφο για αρκετές δεκαετίες, οφείλουμε να ανακαλύπτουμε νέους δρόμους και να δοκιμάζουμε πράγματα που μας φέρνουν πιο κοντά στη σεξουαλική αλλά και στην πνευματική ολοκλήρωση.
Πότε ακριβώς δημιουργείται το πρόβλημα
Eίναι κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια. Αν και οι ειδικοί θέτουν με επιφύλαξη το όριο της κατώτατης φυσιολογικής συχνότητας σεξουαλικών επαφών στη μία φορά την εβδομάδα, αυτή είναι μια εκτίμηση που δεν εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Όσον αφορά τη σχέση, πάντως, όταν η σεξουαλική επιθυμία του ενός συντρόφου δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν του άλλου, δημιουργούνται ανασφάλεια και αμφιβολίες. Τότε προκύπτει και το ζήτημα της αγάπης και της έλξης, που αμφισβητούνται όταν δεν υπάρχει η σεξουαλική διάθεση του παρελθόντος.
Πώς θα ξαναφέρουμε το σεξ στη σχέση μας
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το πάθος και η χημεία είναι συνήθως αυτά που μας τραβούν σε έναν άνθρωπο, αλλά δεν είναι σχεδόν ποτέ αυτά που μας κάνουν να μένουμε μαζί του. Αν η σχέση μας έχει αποκτήσει στέρεες βάσεις, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας ζωή, σε περίπτωση που περνά κρίση. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε αντικειμενικές συνθήκες (π.χ. πένθος, δυσκολίες στη δουλειά, εγκυμοσύνη ή μικρά παιδιά στο σπίτι), θα εξαλειφθεί μόλις αυτές διορθωθούν. Είναι όμως πολύ σημαντικό κατά τη διάρκειά τους να προσπαθούμε να επικοινωνούμε στο σύντροφό μας το πώς νιώθουμε και τι μας δυσκολεύει κι εκείνος, με τη σειρά του, να μας κατανοεί.
Αν, πάλι, για την όποια κρίση ευθύνονται η συνήθεια και η επανάληψη, είναι στο χέρι μας να ανανεώσουμε όλους τους τομείς της σχέσης μας – οργανώνοντας δείπνα, εκδρομές και εξόδους ή με το να περιποιηθούμε τον εαυτό μας σαν να πρόκειται να βγούμε ραντεβού κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά εξαρτώνται από το είδος της σχέσης και της δέσμευσης που έχουμε. Αν τα σεξουαλικά μας προβλήματα αρχίσουν, για παράδειγμα, στους τρεις μήνες, τότε ίσως αυτό να σημαίνει ότι η αιτία τους είναι η ίδια η σχέση. Αν όμως μας απασχολήσουν αργότερα –σε ένα γάμο δεκαπέντε χρόνων, για παράδειγμα–, τότε σίγουρα αξίζει να καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίλυσή τους.
Ζητάµε βοήθεια: σε περίπτωση που οι δυσκολίες µας είναι πρακτικές, απευθυνόµαστε στο γιατρό µας για να µας προτείνει την κατάλληλη λύση.
Ευχαριστούμε τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική, για τη συνεργασία.