Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια καθώς απορροφούν συμπεριφορές και συνήθειες των ανθρώπων γύρω τους. Από τον τρόπο που τρώνε το φαΐ τους μέχρι τον τρόπο που διαχειρίζονται το στρες, δηλαδή από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο.

Ορισμένες συμπεριφορές μάλιστα τα διαμορφώνουν και τα καθορίζουν από πολύ μικρή ηλικία, γι’ αυτό είναι ωφέλιμο να είμαστε προσεκτικοί.

Διαβάστε επίσης: 5 συνήθειες που έχουν οι ευτυχισμένες μαμάδες

  • Διαχείριση συναισθημάτων: Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά βλέπουν και κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς τους διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Έτσι, οι γονείς που διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλα τα συναισθήματα, τα καλά και τα κακά, μεγαλώνουν άτομα που γνωρίζουν να κάνουν το ίδιο.
  • Επικοινωνιακές δεξιότητες: Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα παιδιά τους θέτει τα θεμέλια για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με ανοιχτή και με σεβασμό επικοινωνία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν και τα ίδια ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες.
  • Αφοσίωση: Η στάση των γονέων απέναντι στην εργασία και την υπευθυνότητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εργασιακή ηθική των παιδιών τους. Εάν οι γονείς επιδεικνύουν αφοσίωση και επιμονή, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν παρόμοια προσέγγιση. Η εργασιακή ηθική των γονέων αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα της μελλοντικής επαγγελματικής συμπεριφοράς του παιδιού.
  • Διατροφικές συνήθειες: Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αντικατοπτρίζουν συχνά τις διατροφικές πρακτικές των γονέων τους. Έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ δείχνει ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς διατηρούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι πιο πιθανό να τρώνε και τα ίδια υγιεινά.
  • Διαχείριση χρημάτων: Οι οικονομικές συνήθειες είναι άλλη μια συμπεριφορά που τα παιδιά συνηθίζουν να κληρονομούν από τους γονείς τους. Μέχρι την ηλικία των επτά ετών, πολλές από τις οικονομικές συμπεριφορές που θα επηρεάσουν τις οικονομικές αποφάσεις των παιδιών στην ενήλικη ζωή τους έχουν ήδη καθοριστεί.
  • Φυσική δραστηριότητα:  Τα παιδιά σωματικά δραστήριων γονέων είναι πιο πιθανό να ασκούν τακτική σωματική δραστηριότητα, προάγοντας την καλύτερη σωματική υγεία σε όλη τους τη ζωή.
  • Κοινωνική συμπεριφορά: Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς αλληλεπιδρούν με τους άλλους και χειρίζονται τις συγκρούσεις διδάσκει στα παιδιά σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες. Τα ίδια διαμορφώνουν κοινωνικές συμπεριφορές που επιδεικνύουν οι γονείς τους, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά τους να διατηρούν υγιείς σχέσεις.
  • Ενδιαφέρον για τη μάθηση: Οι γονείς που ενθαρρύνουν τη μάθηση και την περιέργεια ενσταλάζουν στα παιδιά τους την αγάπη για τη γνώση. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς συμμετέχουν ενεργά στη μάθησή τους και δείχνουν περιέργεια για τον κόσμο τείνουν να έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και να παρουσιάζουν δια βίου καλές μαθησιακές συνήθειες.