Οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους από εμάς τελείωσαν και η επιστροφή στην πόλη με τα παιδιά είναι αν μη τι άλλο δύσκολη καθώς αναζητάμε τρόπους να τα ψυχαγωγήσουμε, τώρα που δεν παίζουν πια στην παραλία. Ας δούμε λοιπόν μια λίστα με παιδικές ταινίες που σίγουρα θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν ή και θα συναρπάσουν. Είναι οι καλύτερες όλων των εποχών; Αυτό είναι δύσκολο να το πούμε -αλλά όλοι θα περάσουν καλά προσπαθώντας να το ανακαλύψουν.

Διαβάστε επίσης: Μαμά, έλα να παίξουμε!

Από 3 έως 6 ετών

 «Το Βιβλίο της Ζούγκλας»

Η ιστορία του Μόγλη, ενός μικρού αγοριού που μεγάλωσε στη ζούγκλα, έχει εξωτικά τοπία και αξέχαστους ήρωες. Το απόλυτο μουσικό καρτούν, που θα σας κάνει να χτυπάτε ρυθμικά τα πόδια σας.

«Γουάλας και Γκρόμιτ στον τεράστιο λαχανόκηπο»

Το 2006 η ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων». Τα κουνέλια έχουν γίνει απειλή για τον διαγωνισμό λαχανικών της πόλης. Ο εφευρέτης Γουάλας έχει την ιδέα να τους αλλάξει προτιμήσεις, ώστε να μην τρώνε λαχανικά. Όμως, το πείραμά του δημιουργεί ένα κουνέλι που καταβροχθίζει ό,τι βρει μπροστά του.

«Ψάχνοντας τον Νέμο»

Ο Νέμο είναι ένα ψαράκι που ονειρεύεται τη μεγάλη περιπέτεια. Όταν κάποια μέρα τολμά να κολυμπήσει στ’ ανοιχτά, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Θα καταφέρει άραγε ο πατέρας του να τον βρει μέσα στον απέραντο ωκεανό;

«Βρέχει Κεφτέδες»

Σχεδιασμένη σαν από ένα πεντάχρονο που συνεχώς λέει «και μετά;», αυτή η ταινία -στην οποία ένας επιστήμονας εφευρίσκει μια μηχανή που μετατρέπει το νερό σε φαγητό και ακολουθεί χάος- προσφέρει άφθονο γέλιο..

«Σταχτοπούτα»

Η κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι μια διαχρονική ιστορία που έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές. Μέσα από τους αξέχαστους χαρακτήρες της μας μαθαίνει ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

Mια υπέροχη ιστορία όπου ζώα και αντικείμενα μιλούν, μικραίνουν και μεγαλώνουν. Με απίστευτο χιούμορ και φαντασία, στο ταξίδι της Αλίκης τη συνοδεύουν ο άσπρος κούνελος με τη γάτα Τσεσάιρ, ο καπελάς με την κάμπια, τα τραπουλόχαρτα-κηπουροί και άλλα μαγικά πλάσματα της φαντασίας του Λιούις Κάρολ.

Από 6 έως 8 ετών

«Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 1-3»

Και οι τρεις ταινίες αποτελούν έναν εξαιρετικά διασκεδαστικό φόρο τιμής στη δύναμη της υπέρβασης ψυχικών -και σωματικών- εμποδίων. Μια εκπληκτική ιστορία για το πώς τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να μην προσπαθήσεις να τα καταφέρεις.

«Ο μάγος του Οζ»

Ογδόντα πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της, αυτή η ταινία αντέχει στον χρόνο γιατί στην καρδιά της υπάρχει μια απλή ιστορία φιλίας και αυτοανακάλυψης -και επιπλέον, έχει μια πράσινη μάγισσα που κακαρίζει και πετάει με μια σκούπα.

«Οι κότες το ‘σκασαν»

Στην ταινία του βρετανικού στούντιο Aardman οι κότες σχεδιάζουν την απόδρασή τους από μια φάρμα στο Γιορκσάιρ, που μοιάζει με στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. Εχει θάρρος, ευφυΐα, γέλιο και ατελείωτη εφευρετικότητα.

«Ο Σιδερένιος Γίγαντας»

Ενα 9χρονο αγόρι ζει μια απίστευτη εμπειρία, όταν γίνεται φίλος με ένα εξωγήινο, αθώο και τεράστιο ρομπότ που ήρθε από το Διάστημα, το οποίο κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν… «Ο Σιδερένιος Γίγαντας» έχει κερδίσει εννέα Annie Awards.

«Ψυχρά κι Ανάποδα»

Η αποθέωση του μηνύματος της Disney για τη δύναμη των κοριτσιών. Μια ιστορία που βασίζεται κυρίως στην αδελφική αγάπη, η οποία είναι τόσο δυνατή που δεν χρειάζεται καμία άλλη βοήθεια.

«Toy Story 1-4»

Η πρώτη ταινία με την ιστορία από το κουτί παιχνιδιών που περιλαμβάνει έναν καουμπόη που μιλάει και έναν εισβολέα αστροναύτη άλλαξε τον κόσμο της κινούμενης εικόνας. Οι συνέχειες εμπλουτίζουν την εμπειρία με νέους χαρακτήρες και εξερευνούν ακόμη πιο συγκινητικά θέματα σχετικά με την ενηλικίωση και τη φιλία.

Από 8 έως 12 ετών

«Mrs. Doubtfire»

Κάποιες σκέψεις σχετικά με την υπερπροστατευτικότητα απέναντι στα παιδιά ίσως έρχονται στο μυαλό κατά την επαναπροβολή του κλασικού έργου του 1993, αν και είναι πολύ διασκεδαστική η ιστορία του αποξενωμένου πατέρα που μεταμφιέζεται σε Σκωτσέζα νταντά για να περάσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του.

«Οι Απίθανοι»

Η Pixar μπήκε στο παιχνίδι των υπερηρώων με αυτή την εξαιρετικά διασκεδαστική ταινία, με μια φαινομενικά συνηθισμένη οικογένεια που χρησιμοποιώντας το μυστικό της όπλο, θα προσπαθήσει να σώσει τον κόσμο από την ολική καταστροφή.

«Jurassic Park»

Στο πολύ συναρπαστικό μπλοκμπάστερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ, κλωνοποιημένοι δεινόσαυροι ξεφεύγουν σε ένα μυστικό θεματικό πάρκο και αρχίζουν να επιτίθενται στους επισκέπτες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάτσουμε να το ξαναδούμε με τα παιδιά.

«Πάντινγκτον 1 & 2»

Οι ιστορίες του αρκούδου με το μπλε παλτό και το κόκκινο καπέλο ενθουσιάζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Με μηνύματα για την ανάγκη του να ανήκεις και να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα, που δεν είναι τόσο απειλητική αν την κοιτάξεις δίχως φόβο.

«Καράτε Κιντ»

Ένας νεαρός μαθαίνει την τέχνη του καράτε από έναν Ιάπωνα δάσκαλο που θέλει να τον μυήσει στις αξίες της ανατολικής φιλοσοφίας. Με αναφορές στον σχολικό εκφοβισμό, που δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται.

«Επιστροφή στο Μέλλον»

Ενας 17χρονος μαθητής ταξιδεύει κατά λάθος πίσω στον χρόνο, μέσα στη χρονομηχανή που έφτιαξε ο φίλος του και εκκεντρικός επιστήμονας. Μια κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που συναρπάζει.

«Inside Out»

Σχεδόν έναν μήνα από την κυκλοφορία της, η πολυαναμενόμενη συνέχεια της βραβευμένης ταινίας κινουμένων σχεδίων «Inside Out» ξεπέρασε σε έσοδα το «Incredibles 2» και έγινε η ταινία με τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της Pixar.

Σύμφωνα με το Variety, το «Inside Out 2» έχει πλέον εισπράξει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ξεπερνώντας το παγκόσμιο ρεκόρ εισπράξεων του «Incredibles 2», το οποίο είχε φτάσει τα 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το γεγονός αυτό την καθιστά επίσης την τέταρτη πιο κερδοφόρα ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών μετά το «Frozen» με 1,29 δισ. δολάρια, το «The Super Mario Bros. Movie» με 1,36 δισ. δολ. και το «Frozen II» με 1,45 δισ. δολάρια.

Το «Inside Out 2» ακολουθεί τη 13χρονη Ράιλι όπου η μετάβασή της από την παιδική ηλικία στην εφηβεία προκαλεί σοβαρές αναταραχές στο Κέντρο Ελέγχου του εγκεφάλου της.

Επίσης το σίκουελ της Disney και της Pixar όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει σε χρόνο ρεκόρ τις εισπράξεις της πρώτης ταινίας που κυκλοφόρησε το 2015, (859 εκατ. δολ. παγκοσμίως) αλλά έγινε η πρώτη ταινία του 2024 μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από την κυκλοφορία της που έφτασε στο ορόσημο του 1 δισ. στο παγκόσμιο box office.