Ποιο είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Το πρωινό φυσικά! Όχι μόνο είναι ένας τρόπος να ξεκινήσει η μέρα μας με έναν γευστικό τρόπο και αν είναι υγιεινό, να μας παρακινήσει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα πολύ σημαντικό προτέρημα στην κατανάλωση πρωινού, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελος των παιδιών μας.

Η νέα έρευνα με περίπου 150.000 παιδιά συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό είναι πιο ικανοποιημένα στη ζωή τους από όσα παραλείπουν αυτό το γεύμα.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Τι κάνουμε όταν δεν τρώει πρωινό

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 10-17 ετών και από συνολικά 42 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν καταναλώνουν κάτι για πρωινό, πέρα από γάλα ή χυμό, τις καθημερινές αλλά και τα σαββατοκύριακα.

Στη συνέχεια απάντησαν πόσο ικανοποιημένα ήταν από την ποιότητα της ζωής τους από το 0 μέχρι το 10. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπέδειξαν πως τα πιο ευχαριστημένα παιδιά ήταν εκείνα που κατανάλωναν πρωινό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ τα πιο δυσαρεστημένα ήταν εκείνα που δεν κατανάλωναν ποτέ πρωινό.

Μια παρόμοια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία σε πάνω από 70.000 παιδιά διαπίστωσε ότι τα αγόρια και τα κορίτσια 8 με 18 ετών που δεν κατανάλωναν πριωνό γεύμα δεν ήταν ικανοποιημένα με τη ζωή τους.

Μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε ότι ένα θρεπτικό πρωινό συνδέεται με πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανάκλησης της μνήμης, της γνωστικής λειτουργίας και της σωματικής δραστηριότητας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα βασίζονται σε μελέτες συσχέτισης, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια η κατανάλωση πρωινού μπορεί να μην είναι απαραίτητα η αιτία της χαράς, αλλά η παράλειψη του πρωινού μπορεί να κρύβεται πίσω από μια ενδεχόμενη κακή διάθεση ή στεναχώρια.

Τέλος, άλλη μια ενδεικτική μελέτη από την Κορέα διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού από ένα παιδί, τόσο μειώνονται και τα «σωματικά» συμπτώματα του άγχους του όπως ο ρυθμός αναπνοής, η κούραση, τα προβλήματα ύπνου καθώς και η ναυτία και ο πονοκέφαλος.