Άγγιγμα: Γιατί δεν αρέσει στο παιδί;

Πολλά παιδιά δεν θέλουν το άγγιγμα, τις αγκαλιές και τα φιλιά. Άραγε, γιατί;
άγγιγμα
28 Αυγούστου 2024 | 08:00

Στα μάτια μας, τα παιδιά αναζητούν τη φροντίδα, την αγάπη, τις αγκαλιές και τα φιλιά από τους γονείς τους. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για όλα, καθώς πολλά δεν θέλουν το άγγιγμα, γεγονός που χρήζει διερεύνησης…

Αρχικά, είναι καλό να ξέρουμε πως αυτή δεν αποτελεί μια σοβαρή και ανησυχητική συμπεριφορά, αλλά εξαρτάται περισσότερο από τις προσωπικές προτιμήσεις του παιδιού, καθώς και την περίοδο της ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται. Και πάλι βέβαια, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τους πιθανούς λόγους που δεν του αρέσει το άγγιγμα έτσι ώστε το παιδί να μεγαλώσει χωρίς συναισθηματικές ελλείψεις.

Διαβάστε επίσης: Μαμά: Μπορεί η αγκαλιά της να απαλύνει τον πόνο του παιδιού;

Γιατί δεν αρέσει στο παιδί το άγγιγμα;

Η χρονικότητα είναι ένα από τα σημεία που μπορούν να κάνουν αυτή την κατάσταση πιο σαφή. Δηλαδή, το παιδί ήταν πάντα απρόθυμο να δεχτεί τη σωματική επαφή ή συμβαίνει μόνο τον τελευταίο καιρό; Αν ποτέ δεν αναζητούσε ή δεν απολάμβανε ιδιαίτερα τις σωματικές εκφράσεις στοργής, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας του και είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με κάποιο γονεϊκό λάθος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο να εκδηλώνει την αγάπη του και δεν είναι απαραίτητο όλοι να εκφράζονται μέσα από αγκαλιές και φιλιά.

Από την άλλη, αν το παιδί απολάμβανε το άγγιγμα και ξαφνικά αυτό σταμάτησε, θα πρέπει να εντοπίσουμε σε ποια περίοδο ανάπτυξης βρίσκεται. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι διανύει μια διαδικασία ανακάλυψης και οικοδόμησης της ατομικής του ταυτότητας, οπότε θέλει να εξερευνήσει και να απομακρυνθεί σε κάποιο βαθμό από τον έλεγχο των ενηλίκων.

Επίσης, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο εσωτερικός τους κόσμος γίνεται πιο πολύπλοκος και αναδύονται συναισθήματα αυτοσυνείδησης. Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει στο να γίνουν λιγότερο αυθόρμητα και πιο ντροπαλά. Μερικές φορές, γι’ αυτό το λόγο ενδέχεται να μην θέλουν να τα αγγίζουν, ιδιαίτερα αν βρίσκονται παρουσία της παρέας των συνομηλίκων τους, καθώς θα θέλουν να δείξουν ότι είναι «μεγαλύτερα».

Ένας ακόμη πιθανός λόγος που κάποια παιδιά δεν χρησιμοποιούν την επαφή και το άγγιγμα για να εκφραστούν είναι γιατί δεν τα έχουν λάβει.

Είναι επίσης πιθανό η συμπεριφορά αυτή να ανταποκρίνεται σε μια συναισθηματική δυσκολία που περνάει το παιδί. Για παράδειγμα, η πρόσφατη γέννηση ενός αδελφού και η σχετική ζήλια που συχνά τη συνοδεύει. Ομοίως, αν έχουν πληγωθεί ή προσβληθεί από τους γονείς τους ή αν νιώθουν ότι δεν λαμβάνουν την προσοχή που χρειάζονται, τα παιδιά μπορεί να υιοθετήσουν αυτή τη συμπεριφορά για να εκφράσουν αυτό που δεν ξέρουν ακόμα πώς να εκφράσουν με λόγια.

Τι μπορείς να κάνεις

Αν και οι ενέργειές σου θα είναι διαφορετικές ανάλογα με την αιτία, υπάρχουν μερικές σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορείς να ακολουθήσεις.

  • Σεβάσου τα συναισθήματα του παιδιού και τις επιλογές του. Αν δεν θέλει το άγγιγμα, τότε μην το πιέζεις. Δέξου την άρνησή του και μην προσπαθήσεις να χειραγωγήσεις το παιδί ή να το κάνεις να αισθάνεται ενοχές. Επίσης, μην βιαστείς να κατηγορήσεις τον εαυτό σου.
  • Μάθε του να εκφράζεται με άλλους τρόπους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, όπως τα ενθαρρυντικά λόγια ή να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί.
  • Εντόπισε και προσπάθησε να επιλύσεις τυχόν συναισθηματικές αιτίες. Αν πιστεύεις ότι το παιδί σου δεν δέχεται να σε αγκαλιάσει επειδή είναι θυμωμένο ή στεναχωρημένο, τότε βοήθησέ το να καταλάβει τι το ενοχλεί και να το εκφράσει.
Πρόσφατα Άρθρα
4 παιδικές ταινίες για την φιλία 17 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό του παιδιού 17 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Βοηθώντας το παιδί να κάνει φίλους 16 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Μετά το σχολείο: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε γονιός 16 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Tantrums: Τι τα πυροδοτεί; 15 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Πράξεις καλοσύνης που αξίζει να κάνεις με το παιδί 15 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Οικογένεια: Γιατί είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί 15 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Στρες: 10 λόγοι που τα σημερινά παιδιά είναι πιο αγχωμένα από ποτέ 14 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Έφηβο παιδί και κινητό: Τα ανησυχητικά σημάδια που φανερώνουν εξάρτηση 13 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Κρυολόγημα και παιδί: Ο απλός τρόπος να βάλετε stop μέρες νωρίτερα 13 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Προετοιμασία για το σχολείο: 5 τρόποι να συμμετέχουν τα παιδιά 13 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Πανδημία: Προκάλεσε πρόωρη «γήρανση» στον εγκέφαλο των εφήβων 12 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Καθησυχαστικά λόγια που χρειάζεται να ακούν 12 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Ύπνος: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη… μάχη με τα παιδιά 12 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Σχολείο: Τα κοινά προβλήματα των παιδιών 11 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version