Είναι δεδομένο ότι τα social media είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μας. Πολλές φορές παρέχουν σημαντικά εργαλεία για τη δουλειά ή την ενημέρωσή μας και άλλες πάλι αποτελούν πολύ επιβαρυντικές πηγές για τον ανθρώπινο ψυχισμό και έχουν συνδεθεί με κατάθλιψη και ψυχικές ασθένειες. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν πρόκειται για την τρυφερή παιδική ηλικία και την εφηβεία. Ειδικότερα, η Gen Z έχει μεγαλώσει με τη σύνδεση στα social media, τα οποία αποτελούν όχι μόνο τρόπο ψυχαγωγίας αλλά και μέσο επικοινωνίας με τους φίλους και τους αγαπημένους τους.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Οι συμπεριφορές που υιοθετούν από τους γονείς

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Talker Research, το 20% των Gen Zers αναφέρουν το Instagram και το TikTok ως επιβλαβή για την ευημερία τους, ακολουθούμενο από το Facebook με 13%. Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 2.000 χρήστες της Gen Z.

Ωστόσο, αποτελεί άξιο αναφοράς το γεγονός ότι παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχική τους υγεία, οι Gen Zers συνεχίζουν να χρησιμοποιούν καθημερινά και για πάρα πολλές ώρες τα social media. Ο μέσος χρήστης ξοδεύει πεντέμισι ώρες την ημέρα σε εφαρμογές social media. Η πλήξη (66%), η αναζήτηση του γέλιου (59%), η ενημέρωση (49%) και η παρακολούθηση των φίλων (44%) αποτελούν τους βασικούς λόγους που οι νέοι άνθρωποι καταφεύγουν στα social media.

Tο 49% αναφέρει ότι βιώνει αρνητικά συναισθήματα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το στρες και το άγχος να επηρεάζουν το 30% των ερωτηθέντων. Είναι εντυπωσιακό ότι μόνο 38 λεπτά σκρολαρίσματος αρκούν για να χαλάσει η διάθεση των χρηστών.

Υπάρχει λύση;

Για όσα πράγματα μπορούμε να ελέγξουμε οι ίδιοι, πάντα υπάρχει λύση. Χρειάζεται βέβαια χρόνος και εκπαίδευση του χρήστη. Η μελέτη αποκάλυψε την επιθυμία για αλλαγή μεταξύ των χρηστών Gen Z. Το 62% επιθυμεί να ξεκινήσει από την αρχή. Το 53% εκφράζει την απογοήτευσή του για τη ροή περιεχομένου που δεν ευθυγραμμίζεται με τα ενδιαφέροντά του, ενώ το 54% πιστεύει ότι έχει περιορισμένο ή καθόλου έλεγχο στο περιεχόμενο (μόνο το 16% ισχυρίζεται ότι έχει πλήρη έλεγχο).

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τα πάντα στα social media καταστροφικά. Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες (80%) συσχετίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θετικές επιπτώσεις στη διάθεσή τους. Το χιουμοριστικό περιεχόμενο (65%), το περιεχόμενο με ζώα (48%) και η ομορφιά (40%) αποτελούν σημαντικές πηγές που ανεβάζουν τη διάθεση των χρηστών. Υπάρχουν και τα δύο τρίτα των χρηστών που θεωρούν ότι τα social media έφτιαξαν τη μέρα τους, ενώ ένα 44% δηλώνει ότι τα social media μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ζωή τους.

Σε γενικές γραμμές, το 38% των Gen Zers είναι αισιόδοξο για τις δυνατότητες των social media,  τα οποία ευελπιστούν ότι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Σημασία έχει, αν δεν απορρίπτετε τα social media, να έχετε τον πλήρη έλεγχό τους. Να μπαίνετε για λίγο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα και να επιλέγετε περιεχόμενο που έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεση και τη ζωή σας. Σε αυτό μπορείτε να δώσετε περισσότερη προσοχή, ώστε να το καταγράψει ο αλγόριθμος. Να επικοινωνείτε με διαφορετικό τρόπο με φίλους και αγαπημένους. Δεν είναι απαραίτητο να ποστάρετε συνέχεια στα social media. Κρατήστε και κάτι για τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι τα social media είναι εργαλεία που πρέπει να λειτουργούν υπέρ και όχι κατά της ευημερίας μας.