Τα παιδιά είναι σημαντικό να μαθαίνουν από πολύ μικρά πως πρέπει να κρατούν το σώμα τους σε κίνηση ώστε να αναπτυχθεί σωστά και να διατηρήσουν την καλή υγεία τους. Από την άσκηση, άλλωστε, δεν ξεφεύγει ούτε ο εγκέφαλος, ο οποίος ενεργοποιείται ακόμα και μέσα σε 10 δευτερόλεπτα ελαφριάς γυμναστικής. Ακούγεται ίσως πολύ καλό για να είναι αληθινό, και όμως συμβαίνει.
Μια επαναστατική μελέτη από την Ιαπωνία προτείνει ελαφριές ασκήσεις καθημερινά, που μπορεί να περιλαμβάνουν και ένα απλό τέντωμα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται σημαντικά η γνωστική λειτουργία και η μάθηση.
Η άσκηση ξυπνά τον εγκέφαλο μέσα σε λίγα λεπτά
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μια περιοχή που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου και ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός. Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι υπεύθυνος για διάφορες νοητικές λειτουργίες που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων και τη νόηση ενώ ελέγχει την κοινωνική συμπεριφορά και την προσωπικότητα ενός ατόμου, όλα πολύ σημαντικά για την πρόοδο στο σχολείο και γενικότερα τη μάθηση.
Διαβάστε επίσης: Δεξιότητες: Οι δύο που πρέπει να αναπτύξει το παιδί
Ο προμετωπιαίος φλοιός αναπτύσσεται μαζί με την ανάπτυξη του παιδιού και γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν για τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών τους. Δυστυχώς, το 81% των παιδιών παγκοσμίως δεν ασκούνται αρκετά, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και την ανάπτυξη των γνωστικών τους λειτουργιών.
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέτρια όπως και η έντονη άσκηση βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν είχε, όμως, υποστηριχθεί κάτι αντίστοιχο για την ελαφριά και ολιγόλεπτη άσκηση. Η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει ότι οι απλές ασκήσεις και κινήσεις επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό των παιδιών και είναι πολύ εύκολο να εκτελεστούν σε μικρά διαλείμματα στο σπίτι ή το σχολείο.
Τι αποκαλύπτουν τα ερευνητικά δεδομένα
Στη μελέτη συμμετείχαν 41 παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 15 ετών, τα οποία εκτέλεσαν επτά διαφορετικούς τύπους ήπιων ασκήσεων, διάρκειας 10 ή 20 δευτερολέπτων η καθεμία. Οι ασκήσεις αντιστοιχούσαν ενδεικτικά σε τέντωμα, κινήσεις των χεριών και ισορροπία στο ένα πόδι.
Η εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών μετρήθηκε με λειτουργική φασματοσκοπία εγγύς υπέρυθρου (fNIRS), για την ανίχνευση αλλαγών στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Τα παιδιά φορούσαν ένα ειδικό κεφαλόδεσμο με αισθητήρες ενώ έκαναν τις ασκήσεις.
Οι περισσότερες από αυτές τις ασκήσεις οδήγησαν σε σημαντικές αυξήσεις στη ροή του αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό. Οι απλές, στατικές διατάσεις δεν παρουσίασαν μεγάλη αλλαγή, αλλά οι ασκήσεις που απαιτούσαν περισσότερη σκέψη ή σωματική προσπάθεια –όπως η ισορροπία– προκάλεσαν μεγάλη αύξηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα.
Σίγουρα απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη σύνδεση της ελαφριάς και ολιγόλεπτης άσκησης με τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου, αλλά αυτό που έχετε να κάνετε για την ώρα είναι να φροντίζετε ώστε το παιδί σας να κινεί το σώμα του αρκετά μέσα στη μέρα. Σε μια εποχή που πολλά παιδιά -και ενήλικες- περνούν τον περισσότερα χρόνο της μέρας τους σε μια καρέκλα και μπροστά από μια οθόνη, κάντε τη διαφορά και βγείτε έξω στη φύση, κινηθείτε παρέα με τα παιδιά σας και παίξτε όλοι μαζί με το κατοικίδιό σας. Θα δείτε μεγάλες αλλαγές στη συγκέντρωση και την απόκριση του παιδιού στην εκμάθηση, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.