Το κλάμα είναι συνυφασμένο με την παιδική ηλικία και ως εκ τούτου, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, δεν προβληματίζει τους γονείς. Αυτό που πιθανόν να προβληματίζει είναι όταν το παιδί δεν κλαιει ποτέ, ακόμη και όταν έχει λόγο να το κάνει. Γιατί συγκρατεί τα δάκρυά του; Μήπως βιώνει κάποιο ζήτημα που το δυσκολεύει να εκφραστεί;

Το κλάμα είναι ένας τρόπος να εκδηλώνει κανείς τα συναισθήματά του, τον πόνο ή την στεναχώρια του κι αν ένα παιδί δεν εκφράζεται, η θλίψη παραμένει μέσα του και συνεχίζει να νιώθει πληγωμένο.

Διαβάστε επίσης: Κλάμα: Τι να πεις στο παιδί εκείνη τη στιγμή

Γι’ αυτό είναι σημαντικό ένας γονέας να αναγνωρίσει την πηγή αυτής της κατάστασης και να ενθαρρύνει το παιδί του να εκφράζεται μέσα από το κλάμα, όπως και μέσα από το γέλιο.

Κλάμα: Πώς βοηθάμε το παιδί να εκδηλωθεί

Το να συγκρατεί ένα παιδί το κλάμα του δεν είναι, όπως είπαμε, υγιές και μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση στην συναισθηματική του ανάπτυξη. Αν θέλεις να βοηθήσεις το παιδί σου να εκφραστεί μέσα από το κλάμα μπορείς να ακολουθήσεις τα εξής:

  • Παρατήρησε τον τρόπο σου απέναντί του, προσπάθησε να βελτιώσεις την επικοινωνία σας και δείξε μεγαλύτερη κατανόηση και στοργή. Είναι σημαντικό να προσφέρεις πάντα την ανιδιοτελή αγάπη και υποστήριξή σου σε εκείνο.
  • Εξέτασε αν το παιδί σου έχει υπερβολικό έλεγχο των συναισθημάτων του. Αυτή η ακαμψία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη εσωτερική ένταση.
  • Σκέψου αν έχεις κάνει το παιδί σου να αισθανθεί ντροπή την ώρα που κλαίει. Αν ναι τότε μπορεί το παιδί να πιστεύει ότι η έκφραση συναισθημάτων είναι κάτι «απαγορευτικό».
  • Βοήθησε το παιδί σου να κατανοήσει ό,τι αισθάνεται τόσο τις καλές όσο και τις κακές ημέρες και να γνωρίζει ότι επιτρέπεται να εκφράζει όλα του τα συναισθήματα όποτε το έχει ανάγκη.