Οι προσωπικοί στόχοι, μπορεί να είναι δύσκολοι για ένα παιδί, τόσο να τους θέσει, όσο και να τους κυνηγήσει για να τους επιτύχει. Είναι όμως σημαντικό κάθε παιδί να θέτει στόχους, καθώς αυτό του δίνει μια αίσθηση σκοπού, η οποία βοηθάει τα παιδιά να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, αλλά και να πάρουν πιο σωστές αποφάσεις για την ζωή τους.

Καθώς όμως είναι, όπως είπαμε, αρκετά δύσκολο για τα παιδιά να θέσουν τους στόχους τους, είναι σημαντικό οι γονείς να τα καθοδηγήσουν ως προς το πώς μπορούν να το κάνουν χωρίς ωστόσο να τα κατευθύνουν προς τους στόχους που οι ίδιοι θα ήθελαν να έχουν επιτύχει.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ας εμβαθύνουμε στον κόσμο τους

Αν θέλεις λοιπόν πραγματικά να βοηθήσεις το παιδί σου να θέσει στόχους και να τους επιτύχει, δες όλους τους κατάλληλους τρόπους για να τα καταφέρεις!

Σκεφτείτε μαζί

Πέρασε χρόνο με το παιδί σου και συζητήστε για διαφορετικούς στόχους. Βάλτο να σκεφτεί τις δοκιμασίες που έχει να ξεπεράσει, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά του. Επίσης, μην επικεντρωθείς σε έναν μόνο τομέα, όπως το σχολέιο, αλλά προσεγγίστε μαζί διάφορους τομείς της ζωής του παιδιού, όπως οι εξωσχολικές δραστηριότητες και οι κοινωνικές σχέσεις.

Οι ιδέες πρέπει να προέρχονται κατά κύριο λόγο από το παιδί έτσι ώστε οι στόχοι να έχουν μεγαλύτερη αξία για εκείνο και να είναι πιο πιθανό να δουλέψει προς την επίτευξή τους.

Καταγράψτε τους στόχους

Αφού καταλήξετε στο ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι του παιδιού γράψτε τους σε μια λίστα, ή δημιουργήστε ένα vision board, το οποίο θα έχει φωτογραφίες σχετικές με τον στόχο. Έτσι θα έχει και ένα οπτικό ερέθισμα που θα του υπενθυμίζει καθημερινά τον στόχο του.

Φροντίστε οι προσωπικοί στόχοι να είναι ρεαλιστικοί

Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να θέτετε με το παιδί μεγάλους στόχους, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να είναι και ρεαλιστικοί έτσι ώστε το παιδί να μπορέσει να τους πετύχει και να μην απογοητεύεται. Επίσης, είναι ωφέλιμο να μην έχει να κάνει με μια τεράστια λίστα στόχων που θα το εξουθενώσει.

Τέλος, οι προσωπικοί του στόχοι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι. Αν για παράδειγμα θέλει να βελτιωθεί στο ποδόσφαιρο βάλτε ως στόχο να κάνει δύο προπονήσεις την εβδομάδα!

Βρείτε τρόπο να ελέγχεται η πρόοδος

Μπορείς να βάλεις το παιδί να παρακολουθεί την πρόοδό του σε ένα διάγραμμα ή απλά να συζητάτε τακτικά μαζί για την πορεία των στόχων.

Γιορτάστε τα μικρά επιτεύγματα

Γιορτάστε τα επιτεύγματα του παιδιού, όπως για παράδειγμα ότι για ένα μήνα κατάφερε να κάνει δύο προπονήσεις ποδοσφαίρου την εβδομάδα. Ή ίσως το παιδί σας εργάζεται πολύ σκληρά, αφιερώνοντας χρόνο και καταβάλλοντας προσπάθεια. Ο εορτασμός της προόδου θα βοηθήσει το παιδί να παραμείνει παρακινημένο και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Βοήθησε το να μείνει πιστό

Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις και τα σχέδια του παιδιού, η τήρησή τους μπορεί να είναι δύσκολη.

Αν το παιδί συμφωνεί, σκεφτείτε να εργαστείτε μαζί για τον ίδιο στόχο. Μπορείς επίσης να μοιραστείς τις δικές σου εμπειρίες με τον καθορισμό στόχων. Να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι σε βοήθησε και τι δεν σε βοήθησε με τους δικούς σου στόχους.

Ακόμη κι αν το παιδί σου δεν πετύχει έναν στόχο, ο καθορισμός του και η προσπάθεια για την επίτευξή του μπορεί να είναι μια σημαντική εμπειρία. Συζητήστε για το πώς τα πράγματα ξέφυγαν από την πορεία τους και ποιες στρατηγικές μπορεί να δοκιμάσει το παιδί στο μέλλον.