Οι έφηβοι προσπαθούν να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και πολλές καινούριες προκλήσεις για την παιδική ιδιοσυγκρασία, η οποία απότομα περνάει προς τη φάση της ενηλικίωσης. Ως προς το κομμάτι του φλερτ στην εφηβεία, τα νέα παιδιά δεν έχουν ακόμα αναπτύξει ολοκληρωμένα τον χαρακτήρα τους για να γνωρίζουν ποιος άνθρωπος τους ταιριάζει καλύτερα. Έτσι, οι απογοητεύσεις είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα στα πρώτα φλερτ. Ειδικότερα στην περίπτωση των κοριτσιών, παρατηρείται η επιλογή αγοριών που, συνήθως, τα πληγώνουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Στην εποχή που διανύουμε, τα social media και όλα τα ψηφιακά μέσα κατακλύζουν τη ζωή των εφήβων, αποτελώντας όχι μόνο μέσο έκφρασης αλλά και τρόπο επικοινωνίας. Οι έφηβοι εκτίθενται καθημερινά σε εικόνες, μηνύματα, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που παρουσιάζουν μια βίαιη και δυσάρεστη εικόνα, κυρίως, των αγοριών, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν με καλό και ευγενικό τρόπο τα κορίτσια. Αυτό, μάλιστα, τείνει να θεωρείται ελκυστικό.
Το μήνυμα της κυριαρχίας
Σε αυτές τις ηλικίες φαίνεται να επικρατούν τα μηνύματα της κυριαρχίας των αγοριών απέναντι στα κορίτσια, ως κάτι φυσιολογικό. Με αυτό τον τρόπο επικρατεί η άποψη ότι τα αγόρια που δεν φέρονται καλά στα κορίτσια είναι πιο ελκυστικά. Δυστυχώς, αυτές οι θεωρίες οδηγούν σε τοξικές συναισθηματικές σχέσεις.
Όπως διαπιστώθηκε από πρόσφατη μελέτη, γι’ αυτόν το λόγο, τα κορίτσια στην εφηβεία συνηθίζουν να συνάπτουν περιφρονητικές συνδέσεις με τα συνομήλικά τους αγόρια, τα οποία και δεν τα αντιμετωπίζουν με όμορφο τρόπο. Το συμπέρασμα προέκυψε έπειτα από συνέντευξη με 59 αγόρια και 71 κορίτσια από 3 διαφορετικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 15 έως 16 ετών.
Διαβάστε επίσης: Έφηβοι: Τι χρειάζονται όταν είναι αγχωμένοι;
Ειδικότερα, φαίνεται ότι οι παρέες επηρεάζουν πολύ τις επιλογές των κοριτσιών, τα οποία μπορεί να πιέζονται και να συνάπτουν σχέσεις με «βίαια» αγόρια χωρίς να τα θέλουν. Η πεποίθηση στις παρέες των εφήβων ότι τα πιο δύσκολα αγόρια είναι η σωστή επιλογή επικρατεί, ωθώντας τα κορίτσια να βλέπουν μια τοξική σχέση ως σχέση αγάπης. Τις ίδιες απόψεις στηρίζουν και τα ψηφιακά μέσα, επηρεάζοντας τα κορίτσια στην εφηβεία. Από την άλλη, και τα ίδια τα αγόρια πιέζονται να ακολουθήσουν αυτά τα πρότυπα του πιο μάτσο άντρα, του δύσκολου και απότομου που περιφρονεί τα κορίτσια, και το οποίο λανθασμένα θεωρείται ακαταμάχητο.
Σχέσεις και εφηβεία: Το ενδεχόμενο να γίνει κάποιος βαρετός
Στην περίπτωση τώρα που ένα κορίτσι είναι σε σταθερή σχέση με ένα πιο ήρεμο και «καλό αγόρι», το οποίο δεν ακολουθεί τα πρότυπα της σκληρής αρρενωπότητας, η σχέση και το ίδιο το άτομο χαρακτηρίζεται ως κάτι «βαρετό». Οι βίαιες συμπεριφορές μπορεί να κυμαίνονται από ένα αγόρι που καυχιέται μέχρι εκείνο που περιφρονεί την κοπέλα του όταν είναι μόνοι τους ή μπροστά σε άλλους.
Συνέπειες της βίας με βάση το φύλο
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η βία απέναντι στα κορίτσια έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου και του αυξημένου κινδύνου των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών τάσεων.
Σε γενικές γραμμές, το 27% των γυναικών και των κοριτσιών ηλικίας 15-49 ετών έχουν βιώσει κάποια μορφή σωματικής ή σεξουαλικής βίας στη ζωή τους. Καθίσταται πολύ σημαντικό να ερευνηθούν οι ακριβείς παράγοντες που αυξάνουν τη βία μεταξύ των νεότερων κοριτσιών, τα οποία ξεκινούν την ερωτική τους ζωή και οι πρώτες σχέσεις μπορεί να σχηματίζουν την άποψή τους για τον έρωτα αλλά και τους άντρες. Ειδικά στην περίπτωση που οι περιφρονητικές συμπεριφορές των αγοριών δημοσιεύονται στα social media, οι συνέπειες για την υγεία και την ψυχική ευημερία των νεαρών κοριτσιών μπορεί να είναι καταστροφικές.
Οι καλοί φίλοι μπορεί να βοηθήσουν στην εφηβεία
Όταν τα κορίτσια στην εφηβεία μπαίνουν σε τοξικές και περιφρονητικές σχέσεις είναι πολύ πιθανόν να βιώσουν και μακροπρόθεσμα βία λεκτική ή σωματική. Όταν όμως τα νεαρά κορίτσια φροντίζουν να έχουν δίπλα τους φίλες και φίλους με ποιότητα και καλό χαρακτήρα, η φιλία μπορεί να δράσει προστατευτικά και να αποτρέψει μια κακή συναισθηματικά επιλογή.
Μείνετε κοντά στα παιδιά σας στην εφηβεία και προσπαθήστε να χτίσετε μια ειλικρινή και αληθινή επικοινωνία μαζί τους, ώστε να μοιράζονται όσα τα απασχολούν. Εμπνεύστε τους ωραία πρότυπα τόσο για τη γυναίκα όσο και τον άντρα. Εξηγήστε τους ότι η αγάπη δεν είναι τοξική και δεν ταλαιπωρεί. Να είστε τα υγιή πρότυπά τους και να τους παρέχετε κατανόηση και υποστήριξη, μέχρι να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, σωστά κριτήρια και αυτοπεποίθηση για τις επιλογές τους.