Ακόμη κι αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς, αν παρατηρείς ότι το παιδί τείνει να είναι κακομαθημένο είναι πολύ πιθανό, εσύ ως γονέας να έχεις κάνει μερικά λαθάκια στην προσπάθειά σου να προσφέρεις στο παιδί σου όλα όσα επιθυμεί. Τι ακριβώς όμως σημαίνει «κακομαθημένο παιδί»;

Ένα τέτοιο παιδί συχνά παρουσιάζει μια προβληματική συμπεριφορά εξαιτίας της υπερβολικής επιείκιας των γονέων του. Τα παιδιά αυτά ως ενήλικες είναι πολλές φορές δυσαρεστημένοι, γκρινιάριδες και αναζητούν όλη την προσοχή και τη σημασία των γύρω τους.

Διαβάστε επίσης: Μοναχοπαίδι: Τα 8 πιο συχνά λάθη των γονιών

Ενώ ένα παιδί μπορεί να ξεπεράσει ορισμένα χαρακτηριστικά και να ωριμάσει με την πάροδο του χρόνου, καλό θα ήταν να αποφύγουμε εξ αρχής ορισμένα κοινά λάθη.

Τι προκαλεί ένα κακομαθημένο παιδί;

Επιβραβεύεις άσχημες συμπεριφορές

Έχεις ήδη θέσει όριο στο παιδί σου ότι θα τρώει μόνο ένα γλυκό την ημέρα, το οποίο έχει ήδη καταναλώσει. Όμως ζητάει ένα ακόμη. Παρόλο που εσύ λες όχι γιατί έχετε έναν κακόνα, εκείνο ξεσπά σε κλάματα μέχρι να πάρει εκείνο που θέλει.

Φυσικά, η απλή -αλλά δύσκολη- λύση για να βοηθήσεις το παιδί σου να γίνει αυτόνομο είναι να πεις όχι στις απαιτήσεις του. Όμως, τις περισσότερες φορές, μπορεί τελικά να ενδώσεις και να του δώσεις και το δεύτερο γλυκό, μόνο και μόνο για να μην γκρινιάζει. Αυτό είναι λάθος, καθώς μαθαίνει ότι μέσα από το κλάμα και τις φωνές θα πάρει αυτό που θέλει και κάθε φορά θα έχει αυτό το “κόλπο” στο μανίκι του και ενδέχεται το ίδιο να κάνει και στην ενήλικη ζωή.

Το υπερ-προστατεύεις από τον πραγματικό κόσμο

Φυσικά και πρέπει να προστατέψεις το παιδί σου από τον σκληρό αυτό κόσμο… Μήπως όμως συνηθίζεις να το “σώζεις” στην παραμικρή αναποδιά; Με τον τρόπο αυτό, ακόμη κι αν δεν το θες, δεν αφήνεις το παιδί σου να γίνει ανεξάρτητο, να μάθει από τα λάθη του και να βρει μόνο του λύσεις.

Δεν τηρείς τα όρια που βάζεις

Έχεις θέσει σαφή όρια στο παιδί σου και του έχεις απαγορεύσει να ζωγραφίζει τους τοίχους του σπιτιού, όμως εκείνο επιμένει και στο τέλος το αφείνεις να κάνει το δικό του, γιατι κουράστηκες να ασχοληθείς παραπάνω.

Η συμπεριφορά αυτή όμως δεν μαθαίνει στο παιδί να σέβεται και να ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού και της οικογένειας.

Το κάνεις να είναι το επίκεντρο του κόσμου

Το παιδί μπορεί να είναι το επίκεντρο του δικού σου κόσμου και θέλεις βέβαια να ξέρει πόσο το αγαπάς. Αν το κάνεις ωστόσο να πιστεύει ότι οι δικές του ανάγκες και τα επιτεύγματα είναι πάνω από όλων, τότε μάλλον δεν θα μεγαλώσεις ένα ανθεκτικά συναισθηματικό παιδί.

Δεν του επιρρίπτεις ευθύνες

Όλοι κάνουμε λάθη και το παιδί δεν αποτελεί εξαίρεση. Όμως μπορεί να μην θέλεις να του επιρρίψεις τις ευθύνες που του αναλογούν. Αν το παιδί σου δεν διάβασε για το σχολείο και δεν έγραψε καλά σε ένα απροειδοποίητο τεστ δεν φταίει κανείς άλλος παρά το ίδιο. Αν το κάνεις να πιστέψει ότι φταίει η δασκάλα που δεν τους προεδοποίησε, δεν θα μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να γίνονται τα λάθη του μαθήματα.

Είσαι περισσότερο φίλος/η παρά γονέας

Θέλεις να είσαι ο cool γονιός και έτσι συμπεριφέρεσαι περισσότερο σαν φιλαράκι παρά σαν γονέας, με σκοπό να θέλει το παιδί σου να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό μαζί σου.

Ωστόσο, το παιδί χρειάζεται έναν γονέα που τον καθοδηγεί και του δείχνει τι είναι σωστό και τι λάθος. Κομμάτι της διαδικασίας αυτής είναι και οι συνέπειες όταν το παιδί κάνει κάτι που δεν είναι σωστό. Αν αυτό παραλείπεται, το παιδί δεν θα έχει σαφή όρια και πιθανόν να έχει ανάρμοστη συμπεριφορά.

Το επιτρέπεις να σου συμπεριφέρεται άσχημα

Το παιδί σου φωνάζει, σου τραβάει τα μαλλιά και σε σπρώχνει και εσύ δεν αντιδράς;

Είναι σημαντικό να μην αφήνεις το παιδί να εκφράζει την ενόχλησή του μέσα από τη βία. Θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν καλύτεροι και πιο ουσιαστικοί τρόποι για να το κάνει. Όσο περισσότερο συνηθίσει σε αυτή τη συμπεριφορά τόσο πιο δύσκολο θα είναι να την αποβάλει και πιθανόν να γίνει επιθετικό και με άλλα άτομα.