Η γονεϊκότητα είναι απαιτητική και μια από τις προκλήσεις της είναι το να προσπαθείς παράλληλα με τα όρια, να αναπτύξεις φιλία με το παιδί σου. Πολλοί γονείς δεν θέλουν να αποκτήσουν μια φιλική σχέση με τα παιδιά τους καθώς ανησυχούν ότι δεν θα τηρούνται αυτά τα απαραίτητα όρια.

Ωστόσο, όταν υπάρχει μια πιο στενή σχέση μεταξύ του γονέα και του παιδιού τότε μπορεί να αναπτυχθεί ένας πιο ισχυρός δεσμός γεμάτος εμπιστοσύνη.

Διαβάστε επίσης: Ξαδέλφια: Ένας ισχυρός δεσμός

Πώς να υπάρξει φιλία με το παιδί

Πρώτα να είσαι γονέας

Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Πρώτα από όλα είσαι ο γονέας του παιδιού και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανένας από τους δύο. Είναι απαραίτητο πάντα να θέτεις τα κατάλληλα όρια και να προστατεύεις το παιδί, να υπάρχουν κανόνες και σεβασμός και σε δεύτερη μοίρα να έρχεται η φιλία.

Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με το παιδί χωρίς να σας αποσπά την προσοχή το κινητό ή άλλες συσκευές και υποχρεώσεις. Βρείτε μια κοινή δραστηριότητα που σας αρέσει και εντάξτε την στη ρουτίνα σας. Μπορεί αυτό να είναι για παράδειγμα να φτιάχνετε βραχιολάκια μαζί μια φορά την εβδομάδα.

Κάντε ουσιαστικές συζητήσεις

Όταν είσαι φιλική/ός και δείχνεις ενσυναίσθηση θα μπορείς να κάνεις έναν ουσιαστικό διάλογο με το παιδί σου. Μέσα από μια ποιοτική συζήτηση, θα μπορείς να προσφέρεις βοήθεια και υποστήριξη όταν απαιτείται, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοεκτίμησή του.

Δείξτε ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντά τους

Δείξε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα αναπτύξεις μια πιο δυνατή σχέση με εκείνο, αλλά θα μπορέσετε να επικοινωνείτε αξίες και προβληματισμούς. Μην καθοδηγείς το παιδί σου να εμπλέκεται σε χόμπι που αρέσουν σε εσένα, αλλά σεβάσου τις προτιμήσεις του.

Οι συμβουλές δεν είναι πάντοτε απαραίτητες

Πρέπει να διασφαλίσεις ότι ακούς ενεργά το παιδί σου, χωρίς να δίνεις αμέσως συμβουλές, καθώς η ακρόαση αντί της παροχής συμβουλών δημιουργεί χώρο για τα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Οι γονείς είναι ωφέλιμο να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αγκαλιάζουν τα συναισθήματά τους, είτε πρόκειται για χαρά, είτε για θυμό, είτε για απογοήτευση, έτσι ώστε εκείνα να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα.

Μην αποκόπτετε το παιδί από τα προβλήματα

Ενώ δεν είναι καλό να φορτώνεις το παιδί με τα προβλήματά σου, όταν εκείνο εντοπίζει ότι κάτι σε προβληματίζει, σε αγχώνει και σε στεναχωρεί, είναι σημαντικό να του επιτρέπεις να γνωρίζει ότι κάτι σε απασχολεί. Έτσι του δείχνεις ότι η σχέση σας δεν είναι μονόπλευρη, ότι μπορεί και εκείνο να σε βοηθήσει στη ζωή σου και ότι λαμβάνεις υπόψη σου την γνώμη του και τις συμβουλές του.