Το TikTok είναι από τα πιο διαδεδομένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο για ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Στην πλατφόρμα αυτή ανεβαίνουν διάφορα βίντεο και γίνονται διάσημα trends τα οποία εκατομμύρια άτομα ακολουθούν. Όπως με κάθε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έτσι και με το TikTok, οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να παραμένουν ασφαλή.

Είναι το TikTok ασφαλές;

Το TikTok μπορεί να είναι μια φιλική προς τα παιδιά εμπειρία, αν υπάρχει επίβλεψη και χρησιμοποιείται με ασφάλεια. Το TikTok παρέχει αρχικά ρυθμίσεις για το περιεχόμενο που βλέπει το παιδί έτσι ώστε να μην του εμφανίζονται πολύπλοκα θέματα ή βίντεο που απευθύνονται μόνο σε ενήλικες. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε πόσο χρόνο θα περνάει το παιδί στην πλατφόρμα.

Διαβάστε επίσης: TikTok: Το χρονικό όριο για τα παιδιά στην πλατφόρμα

Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς αυτούς μπορεί και πάλι οι γονείς να θέλουν να λάβουν μερικά μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν για τα παιδιά την καλύτερη δυνατή ασφάλεια, καθώς δεν μπορούν πάντα να είναι σίγουροι για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στα παιδιά ή που τα ίδια ανεβάζουν.

  • Δώστε το καλό παράδειγμα: Αν οι γονείς θέλουν τα παιδιά να μην ανεβάζουν στο TikTok περίεργο περιεχόμενο και να αποκαλύπτουν πολλά για την ζωή τους, τότε θα πρέπει να κάνουν και οι ίδιοι το ίδιο! Οι γονείς οφείλουν να ανοίγουν το δρόμο στα παιδιά και να τους δείχνουν πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το TikTok για καλό: Το TikTok μπορεί να είναι ένα μέρος όπου ένας έφηβος μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις του για πράγματα που αγαπά και να τις διοχετεύσει σε ένα θετικό μήνυμα.
  • Εξηγήστε τους ότι δεν είναι όλα αληθινά: Μπορεί τα παιδιά να βλέπουν άτομα που δεν ανεβάζουν ρεαλιστικό περιεχόμενο ή να προάγουν ανθυγιεινά πρότυπα. Οι γονείς πρέπει να εξηγούν ότι όλα όσα υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αληθινά, ότι μπορεί ας πούμε μια έφηβη κοπέλα να λέει ότι δεν είναι βαμμένη και ξύπνησε φυσικά με τεράστιες βλεφαρίδες, όμως ένα παιδί πρέπει να μάθει από τους γονείς να αναγνωρίζει τι είναι αληθινό και τι όχι, και επειδή αυτό δεν είναι ποτέ εύκολο, να μάθει να μην συγκρίνει τον εαυτό του με άλλα άτομα και συμπεριφορές που βλέπει.