Ένα διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει στο ζευγάρι πολλούς προβληματισμούς και άγχη. Ξαφνικά, έχει να ανησυχεί για πρακτικά προβλήματα, όπως ποιος θα φύγει από το σπίτι ενώ παράλληλα έχει να φροντίσει και για την ψυχική υγεία όλης της οικογένειας.

Ενώ μπορεί να θέλεις το παιδί σου να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του και τα συναισθήματά του και φροντίζεις να το ενημερώνεις για το τι συμβαίνει στο σπίτι, είναι μερικά πράγματα που καλό θα ήταν σε μια τέτοια συνθήκη να μην μοιράζεσαι.

Διαβάστε επίσης: Διαζύγιο: Γιατί οι δεσμοί δεν αντέχουν στον χρόνο;

Τι να μην κάνετε όταν παίρνετε διαζύγιο

Μην ρίχνετε το φταίξιμο στον άλλον γονιό

Οι αλληλοκατηγορίες είναι φυσικό να στεναχωρήσουν το παιδί.

Προσπάθησε να δείχνεις κατανόηση προς τον άλλον γονέα, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεσαι ή το τι συμβαίνει και άφησε το παιδί να σχηματίσει μόνο του μια εικόνα για τον γονιό του.

Μην του πείτε ότι όλα θα είναι ακριβώς όπως πριν

Μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου στο παιδί, από τα πρώτα πράγματα που πιθανόν να ρωτήσει είναι αν θα φύγει κάποιος από το σπίτι. Μπορεί να θες να το καθησυχάσεις πως δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα αλλά αν δώσεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να τηρήσεις, θα απογοητεύσεις έντονα το παιδί μακροπρόθεσμα.

Αν έχει πολλές ερωτήσεις, καλύτερα και οι δυο γονείς να του πείτε ότι δεν έχετε ακόμη όλες τις απαντήσεις, αλλά θα τις βρείτε στην πορεία όλοι μαζί.

Μην δημιουργείτε άθελά σας ενοχές

Μπορεί όταν το παιδί πηγαίνει να περάσει κάποιες ημέρες με τον άλλο γονέα η απουσία του να είναι αισθητή. Αν όμως το καλέσεις και του πεις ότι σου λείπει πολύ ή ότι μπορεί να σε καλέσει οποτεδήποτε, ακόμη και μέσα στη νύχτα, μπορεί άθελα σου να δημιουργήσεις ενοχές στο παιδί. Με ποιο τρόπο; Το παιδί αισθάνεται ότι δεν είσαι καλά διότι λείπει και δεν μπορεί να περάσει ξέγνοιαστες στιγμές με τον άλλο γονέα.

Δώσε του χρόνο να σε καλέσει όποτε θέλει και δείξε ενδιαφέρον για το αν πέρασε πραγματικά καλά με τον άλλο γονέα.

Μην μοιράζεσαι μηνύματα που αφορούν τον/την πρώην σύντροφο

Ακόμη και κάτι απλό όπως το ότι θα καθυστερήσεις μισή ώρα, δεν χρειάζεται να το μεταφέρει το παιδί στον άλλο γονέα γιατί έτσι του δίνεις να καταλάβει ότι δεν έχετε καλή επικοινωνία μεταξύ σας.

Μην προσπαθήσεις να κάνεις το διαζύγιο «όμορφο»

Το παιδί πιθανόν να περνάει μια δύσκολη στιγμή, αλλά το να πεις ότι τώρα θα έχει δύο διαφορετικά σπίτια και αυτό είναι θετικό, θα το μπερδέψει. Αντί να ακυρώνεις κατά κάποιο τρόπο τα συναισθήματα της θλίψης του, μείνε δίπλα του με αγάπη και στοργή.