Η ενσυναίσθηση, είναι η ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων και είναι απαραίτητο στοιχείο σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ενσυναίσθηση τείνουν να έχουν πιο δυνατές φιλίες και να είναι γενικά πιο ικανοποιημένα από την ζωή τους.

Μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε για ποιους λόγους είναι σημαντικό να μεγαλώσουμε παιδιά με ενσυναίσθηση. Αλλά με ποιο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Αρκεί οι γονείς να έχουν ενσυναίσθηση για να την “υιοθετήσουν” και τα παιδιά; Ή μήπως χρειάζεται κάτι παραπάνω; Την απάντηση μας την δίνει μια νέα έρευνα.

Διαβάστε επίσης: 8 τρόποι να αντιμετωπίσετε το κλάμα του παιδιού με ενσυναίσθηση

Μια νέα μελέτη ερεύνησε με ποιο τρόπο η ενσυναίσθηση περνάει από τον γονιό στα παιδιά και στη συνέχεια από τα παιδιά αυτά στα δικά τους παιδιά. Η μελέτη αυτή εξέτασε την ενσυναίσθηση μιας μητέρας προς το παιδί της στην ηλικία των 13 ετών, αλλά και πως αυτό το χαρακτηριστικό το είχε και το παιδί προς τους φίλους του στην εφηβεία.

Ύστερα τα παιδιά αυτά τα παρακολουθούσαν οι ερευνητές μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας των 30 ετών για να εξετάσουν κατά πόσο έδειχναν ενσυναίσθηση προς τα δικά τους παιδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παιδιά με πιο ενσυναισθητικούς γονείς, είναι πιο ενσυναισθητικά προς τους δικούς τους φίλους και στη συνέχεια με τα δικά τους παιδιά.

Αλλά με ποιο τρόπο κληροδοτείται το χαρακτηριστικό αυτό; Οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι γονείς που ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των παιδιών τους με ενσυναισθητικό τρόπο, τους δείχνουν πώς να ανταποκρίνονται και εκείνα στις ανησυχίες των άλλων ατόμων.

Οι φιλίες στην εφηβική ηλικία μπορεί στη συνέχεια να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξασκήσουν αλλά και να βελτιώσουν την απαραίτητη αυτή δεξιότητα που έμαθαν από τους γονείς τους.

Παρόλο που η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε μόνο στον δεσμό μητέρας-παιδιού και δεν ερεύνησε κατά πόσο η ενσυναίσθηση μεταβιβάζεται λόγω γενετικής, μας παρέχει σημαντικά ευρήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο θα τα βοηθήσει να έχουν πιο δυνατές σχέσεις στη ζωή τους, να είναι πιο χαρούμενα, αλλά και τα ίδια να μεγαλώσουν παιδιά που θα έχουν τη δεξιότητα αυτή. Επίσης η μελέτη μας δίνει πολύτιμα στοιχεία για το γεγονός ότι οι φιλίες στα εφηβικά χρόνια μπορούν να αποτελέσουν μια πρακτική εξάσκηση για τις ενήλικες σχέσεις.