Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο σε μερίδες
  • 4-5 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκο σάψυχο* ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
  • ¾ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες και τα στρώνουμε στο ταψί. Διαλύουμε τον πελτέ στο κρασί και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και πασπαλίζουμε με το σάψυχο. Ανακατεύουμε να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  • Τοποθετούμε το ταψί κάτω από την καμένη τσερέπα (σ.σ. παραδοσιακό σκεύος της Ιθάκης, φτιαγμένο από λευκό πηλό και τραγόμαλλο, που στην ουσία είναι ένα είδος γάστρας και χρησιμοποιείται σαν ξυλόφουρνος).
  • Σκεπάζουμε καλά γύρω γύρω με κάρβουνα και ψήνουμε το φαγητό για μία ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Ενδιάμεσα, γυρίζουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Αν δεν έχουμε τσερέπα, ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο, στους 160°C, για 1½-2 ώρες.

Σάψυχο είναι ένα ντόπιο μυρωδικό, κάτι μεταξύ ρίγανης και μαντζουράνας, που στην Ιθάκη χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα καθώς νοστιμίζει πίτες, κεφτέδες, θαλασσινά κ.ά.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ