Η τέχνη είναι ένα δώρο που μας έχει δοθεί απλόχερα. Mας δίνει νόημα και μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο μας. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εκτίμηση της τέχνης βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Όταν δημιουργούμε τέχνη, ανεβάζουμε τη διάθεσή μας, βελτιώνουμε την ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα και ανοίγουμε το μυαλό μας σε νέες ιδέες.

Τα οφέλη της όμως δεν είναι μόνο για τους ενήλικες, καθώς και τα παιδιά μπορούν να λάβουν πολλά από την τέχνη. Όταν ένα παιδί αναπτύσσει μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, βελτιώνει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες, την ακρίβεια και την αυτοπεποίθησή του. Εκφράζεται και απελευθερώνει όλη αυτή τη δημιουργικότητα μέσα από σχέδια, ζωγραφική και οτιδήποτε σχετίζεται με την τέχνη. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τα οφέλη αυτά.

Διαβάστε επίσης: Παιδί και τέχνη: Ποια δραστηριότητα να επιλέξει

Η τέχνη ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Ένα παιδί το οποίο ζωγραφίζει, σχεδιάζει, δημιουργεί πράγματα με πηλό αισθανεται υπερηφάνια για τα έργα του και έτσι ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του.

Επικοινωνεί καλύτερα

Η τέχνη αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας για το παιδί με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό του. Για τα παιδιά είναι συχνά πιο εύκολο να εκφραστούν μέσα από τις δημιουργίες τους.

Βελτιώνει το συντονισμό χεριού-ματιού

Η ζωγραφική ή η σχεδίαση μιας εικόνας απαιτεί το συντονισμό του ματιού και του χεριού με αποτέλεσμα την προώθηση των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Αυξάνει την συγκέντρωση

Για να δημιουργήσεις τέχνη απαιτείται συγκέντρωση, έτσι τα παιδιά την εξασκούν με αυτόν τον τρόπο.

Η τέχνη αυξάνει την δημιουργικότητα

Όλες οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες των παιδιών, όπως οι χειροτεχνίες ή το τραγούδι, ενισχύουν και τονώνουν τη δημιουργικότητά τους.

Τους διδάσκει αξίες για την ζωή

Οι αξίες που θα διδαχθούν μέσω της τέχνης είναι η αφοσίωση και η προσπάθεια. Τα παιδιά θα μπορέσουν να διαπιστώσουν από μόνα τους ότι όσο περισσότερο προσπαθούν και αφιερώνουν χρόνο σε μια εργασία τους, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν. Αυτό θα τα βοηθήσει σε όλες τις πτυχές της ζωής τους βραχυπρόθεσμα μα και σε βάθος χρόνου.

Βελτιώνουν τις αισθήσεις

Οι δύο αισθήσεις που αναπτύσσονται περισσότερο μέσω της τέχνης είναι η αφή και η όραση. Επομένως, αν τα ενθαρρύνουμε να φτιάχνουν γλυπτά ή να ζωγραφίζουν με τα χέρια τους, θα βελτιώσουν επίσης την αντίληψή τους για τις διαφορετικές υφές και τα χρώματα.

Η τέχνη βοηθά τα παιδιά να χαλαρώσουν

Η τέχνη για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε όταν είμαστε αγχωμένοι και να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε.

Αν λοιπόν θέλεις το παιδί σου να αποκτήσει ενδιαφέρον για την τέχνη μπορείς ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • Να του παρέχεις τα απαραίτητα υλικά.
  • Να το εγγράψεις σε κάποιο μάθημα.
  • Να επισκεφτείτε μουσεία για να δει διάφορες μορφές τέχνης και να εμπνευστεί, αλλά και για να περάσετε επιπλέον χρόνο ως οικογένεια.
  • Βάλε του μουσική η οποία πιθανόν να το βοηθήσει να συγκεντρωθεί και να εμπνευστεί.
  • Γνώρισε του την τέχνη μέσα από το παιχνίδι, μπορείτε δηλαδή να ζωγραφίσετε μαζί, να κάνετε κουίζ τέχνης, να καλέσεις φίλους του και να τους έχεις ετοιμάσει τα υλικά για να ετοιμάσουν τα δικά τους έργα τέχνης.
  • Ενθάρρυνέ το! Τα έργα του παιδιού σου ή θα σου φαίνονται πολύτιμα έργα τέχνης γιατί πολύ απλά τα έκανε το παιδί σου, ή δεν θα είναι ακριβώς του γούστου σου. Όποια κι αν είναι η περίπτωση, δείχνε στο παιδί σου την υπερηφάνεια σου για το έργο του και την αφοσίωση του και μην του κόβεις, άθελά σου, τα φτερά…