Όσο ο τοκετός πλησιάζει, το άγχος μεγαλώνει. Είναι τόσα πολλά εκείνα που θέλεις να κάνεις προτού έρθει στο σπίτι το μωράκι σου. Από το να βάψεις το δωμάτιό του και να οργανώσεις την ντουλάπα του μέχρι να αποφασίσεις τι θα κάνεις με τα ρούχα εγκυμοσύνης. Ποιες οι προτεραιότητες λοιπόν πριν “σπάσουν τα νερά”;

Διαβάστε επίσης: Checklist για το μαιευτήριο – Όσα δεν πρέπει να λείπουν από την τσάντα της μαμάς

Όταν ο τοκετός έρχεται…

Kάνε μαθήματα ανώδυνου τοκετού

Μπορείς να ενημερωθείς εκ των προτέρων για τα βασικά του τοκετού, αλλά αξίζει τον κόπο να εξασκηθείς στις τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης με κάποιον ειδικό. Στα μαθήματα αυτά οι γονείς έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις που, μεταξύ άλλων, θα μειώσουν το στρες.

Μάθε τα βασικά για τον θηλασμό

Μην περιμένεις να έρθει το μωρό γι’ αυτό. Και για τους δυο σας, θα είναι μια διαδικασία εκμάθησης και μερικές νέες μαμάδες δυσκολεύονται. Πρόλαβε τα προβλήματα όσο το δυνατόν περισσότερο μαθαίνοντας τα βασικά πριν γεννήσεις.

Ετοίμασε το παιδικό δωμάτιο

Αγόρασε και ρύθμισε πλήρως την κούνια και το καρεκλάκι για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και πρακτικού παιδικού δωματίου πριν έρθει το μωρό.

Ετοίμασε την τσάντα σου για το μαιευτήριο

Βεβαιώσου ότι έχεις όλα τα απαραίτητα πριν πας στο νοσοκομείο και για εσένα αλλά και για το μωράκι σου.

Τοποθέτησε το καρεκλάκι στο αυτοκίνητο

Μόλις ο τοκετός τελειώσει και μετά από κάποιο διάστημα έρθει η ώρα να φύγετε από το μαιευτήριο τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου θα είστε πολύ νευρικοί για να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες βήμα προς βήμα ή για να σκεφτείτε αρκετά καθαρά ώστε να ξέρετε ότι το κάθισμα αυτοκινήτου έχει τοποθετηθεί σωστά. Γι’ αυτό, κάντε το νωρίς και θα είναι όλα έτοιμα όταν φτάσει η ημέρα του τοκετού.

Πλύνε τα ρουχαλάκια του μωρού

Σίγουρα είναι καλή ιδέα να πλύνεις όλα τα αντικείμενα που θα έρθουν σε επαφή με το δέρμα του μωρού. Παρόλο που δεν χρειάζεται να πλένεις τα πάντα είναι καλό να προετοιμάσεις τουλάχιστον ρούχα μιας εβδομάδας, ώστε να είναι ένα πράγμα λιγότερο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείς όσο αναρρώνεις από τον τοκετό. Πλύνε τα ρούχα ξεχωριστά χρησιμοποιώντας ένα απαλό, φιλικό προς το μωρό απορρυπαντικό που δεν περιέχει χρωστικές ουσίες ή αρώματα.

Βρες παιδίατρο

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις επικοινωνήσει ήδη με τον παιδίατρο και να έχεις αποθηκευμένο τον αριθμό του για οτιδήποτε προκύψει αφού το μωράκι σου έρθει στον κόσμο και ενώ αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα.