Αν έχεις ένα παιδί στην εφηβεία γνωρίζεις πολύ καλά πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι αυτή η περίοδος για όλα τα μέλη της οικογένειας. Ένας έφηβος έχει να επεξεργαστεί και να αντιμετωπίσει εκατομμύρια σκέψεις και προβληματισμούς σχετικές με τον εαυτό του, το σχολείο, την κονωνική του ζωή. Όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα του μπορεί να εξωτερικευτούν μέσα από νεύρα και κλάμματα τα οποία συχνά θα σε κάνουν να σκεφτείς πως αντιδράει υπερβολικά.

Από τη μεριά του ο έφηβος μπορεί να σκεφτεί ότι δεν τον καταλαβαίνεις και έτσι κλείνεται στον εαυτό του και δεν μοιράζεται τα προβλήματά του. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα στην εφηβεία (σε περίπτωση που έχεις ξεχάσει τα δικά σου), έτσι ώστε να προσεγγίσεις τον έφηβο με κατανόηση και στοργή.

Διαβάστε επίσης: Τι να περιμένετε στην προεφηβεία

Τα πιο κοινά προβλήματα στην εφηβεία

Κακή εικόνα σώματος

Στην εφηβεία το σώμα ενός παιδιού αλλάζει. Εμφανίζονται τρίχες, σπυράκια, τα κορίτσια διαμορφώνουν ένα πιο γυναικείο σώμα, τους έρχεται η πρώτη τους περίοδος, ή δεν τους έρχεται και συγκρίνουν τον εαυτό τους με τις φίλες τους.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στο παιδί σου ότι πρέπει να νιώθει άνετα με το σώμα του και να το αγαπάει όπως ακριβώς είναι.

Σύγκριση και πίεση

Όπως προαναφέραμε οι έφηβοι μπορεί να συγκρίνουν το σώμα τους με των άλλων εφήβων, αλλά το κάνουν συχνά και με τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, τα ερωτικά τους, τις φιλίες τους, τα αντικείμενα τους και σε πολλούς ακόμη τομείς. Ενώ αυτή είναι μια λογική συμπεριφορά, είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε στα παιδιά το αίσθημα της αυτοπεποίθησης από μικρή ηλικία και ένας τρόπος να το κάνουμε είναι να την νιώθουμε και εμείς. Επίσης μπορούμε να τους διδάξουμε την ευγνωμοσύνη, ώστε να νιώθουν καλά για όσα έχουν ήδη.

Αισθάνονται ότι δεν τους κατανοεί κανείς

Κατα τη διάρκεια της εφηβείας πολλά παιδιά μπορεί να αισθανθούν ότι δεν γίνονται κατανοητά και να βιώνουν αισθήματα μοναξιάς. Αν βλέπεις το παιδί σου να απομακρύνεται και δεν σου ανοίγεται όπως συνήθιζε, προσπάθησε να διατηρήσεις μια ανοιχτή επικοινωνία του, στην οποία μοιράζεσαι και εσύ τα προβλήματα και τις σκέψεις σου.