Υλικά

  • 1 κόκορας (περίπου 2 κιλά)
  • ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες ή 1 νεροκρέμμυδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 2 φλιτζ. ζωμό κότας ζεστό ή νερό
  • ½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 4-5 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
  • 1 κιλό μακαρόνια Νο 5
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ πρέζα ζάχαρη
  • ½ ξυλάκι κανέλας
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1-2 γαρίφαλα ολόκληρα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 300 γρ. λαδοτύρι Ζάκυνθου

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να τεμαχίσει τον κόκορα σε μερίδες. Τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τις αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 2ο

Ζεσταίνουμε σε φαρδιά, βαθιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κόκορα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές και να ξεκολλούν εύκολα από το σκεύος.

Βήμα 3ο

Βγάζουμε τον κόκορα σε πιατέλα και τον διατηρούμε ζεστό. Αδειάζουμε από την κατσαρόλα το καμένο λάδι, το αντικαθιστούμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο, την πιπεριά και τις λιαστές ντομάτες.

Βήμα 4ο

Επαναφέρουμε τον κόκορα στο σκεύος, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για ½ λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, 1 φλιτζ. ζωμό και όλα τα μπαχαρικά.

Βήμα 5ο

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για τουλάχιστον μία ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Παράλληλα, βράζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα κρυώνουμε.

Βήμα 6ο

Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αφαιρούμε τον κόκορα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον υπόλοιπο ζεστό ζωμό και τα μακαρόνια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να είναι γίνουν τα ζυμαρικά.

Βήμα 7ο

Επαναφέρουμε στο σκεύος τον κόκορα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο και μικρά κομματάκια από λαδοτύρι Ζακύνθου. Σερβίρουμε σε βαθύ και πλατύ πιάτο με τριμμένο λαδοτύρι Ζάκυνθου.

ΜΥΣΤΙΚΑ

* Αν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο κόκορα, υπολογίζουμε περισσότερο χρόνο ψησίματος (πάνω από 1½ ώρα).

* Αντικαθιστούμε, αν προτιμάμε, το μακαρόνι Νο 5 με χυλοπίτες ή σιουφιχτά.

* Τα νεροκρέμμυδα ή μπελουσιώτικα είναι μια ποικιλία με χαρακτηριστικό πλατύ και ογκώδες σχήμα που βγαίνει μόνο στη Ζάκυνθο στα τέλη Ιουλίου. Είναι πολύ ζουμερά, με έντονο άρωμα, ήπια γεύση και καθόλου καυτερά.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ