Το παιδί μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να ανοίξει τα φτερά του… Κι αυτό είναι πάντα δύσκολο, ακόμα κι αν φεύγει από το σπίτι για κάτι καλό, όπως το να πάει στο πανεπιστήμιο. Παρά το γεγονός πως ως γονείς έχουμε το χρόνο να σκεφτούμε τη στιγμή αυτή, τίποτα δεν μπορεί πραγματικά να μας προετοιμάσει για την ημέρα που αποχωριζόμαστε τα παιδιά μας.

Αν αισθάνεστε ανασφάλεια, λύπη ή και ανησυχία για την αναχώρηση του φοιτητή σας, ρίξτε μια ματιά στους ακόλουθους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης έτσι ώστε να σας φύγει ένα μέρος του άγχους.

Διαβάστε επίσης: Από τις διακοπές στο σχολείο: Tips για εύκολη μετάβαση

Μέχρι την ημέρα της μετακόμισης

Περάστε χρόνο μαζί

Αξίζει να περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας, κάνοντας μια απόδραση που αναβάλαμε εδώ και καιρό ή κανονίζοντας οικογενειακά δείπνα, χωρίς βέβαια να πιέζουμε το παιδί. Ας μην ξεχνάμε πως και εκείνο πιθανότατα θα αισθάνεται, όπως είπαμε, άγχος, οπότε η υπερβολική προσοχή θα μπορούσε να εντείνει τυχόν αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, το παιδί είναι λογικό να θέλει να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με φίλους προτού φύγει, επομένως θα πρέπει να σεβαστούμε το πρόγραμμά του και να του προσφέρουμε τον χώρο που χρειάζεται.

Μοιραστείτε βασικές οικιακές συμβουλές

Από το μαγείρεμα μέχρι το πλύσιμο των ρούχων, μοιραστείτε τα βασικά ώστε να είναι το παιδί όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο μακριά σας. Ορισμένες συμβουλές σχετικά με τον προϋπολογισμό θα ήταν επίσης χρήσιμες, αλλά μην μετατρέψετε την κουβέντα σε… διάλεξη.

Τις πρώτες μέρες στο πανεπιστήμιο

Προσπαθήστε να μην ανακατεύεστε

Αν και το ένστικτό σας σας λέει να συνεχίσετε να βοηθάτε το παιδί σας στα σκαμπανεβάσματα της ζωής του, η μετάβασή του στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να αφορά και το να βρει την ανεξαρτησία του. Χαλαρώστε και αφήστε το παιδί να βρει τα πατήματά του, όσο δύσκολο κι αν σας είναι, προσφέροντας πάντα το αίσθημα ασφάλειας πως είστε εκεί για εκείνο που σε όποια ηλικία κι αν φτάσει, θα έχει ανάγκη.

Παράλληλα, για να κυλήσουν τα πράγματα στην αρχή όσο πιο ομαλά γίνεται, φτιάξτε ένα πλάνο εκ των προτέρων. Τακτοποιήστε ό,τι χρειάζεται στο νέο του σπίτι μαζί και ύστερα ρωτήστε το παιδί αν θα ήθελε να μείνετε μαζί του την πρώτη ημέρα της σχολής ή για ένα αρχικό χρονικό διάστημα.

Παραμείνετε ψύχραιμοι

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να παραμείνετε θετικοί, αισιόδοξοι και ήρεμοι την ώρα του αποχωρισμού. Αυτό θα δώσει στο παιδί σας ένα boost για το νέο του ξεκίνημα. Με την τεχνολογία άλλωστε σήμερα, είναι εύκολο να παραμείνετε συνδεδεμένοι και να νιώθετε κοντά στο παιδί ακόμα κι αν είναι μίλια μακριά.

Καθώς ο χρόνος περνά

Διατηρήστε επαφή

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τεχνολογία σήμερα σημαίνει ότι το παιδί σας είναι πλέον μόνο μια βιντεοκλήση μακριά. Μπορείτε να ανταλλάσσετε μηνύματα και να κανονίζετε τις ώρες που θα μιλάτε.

Χρησιμοποιήστε το δωμάτιο του παιδιού

Αν και μπορεί να θέλετε να διατηρήσετε το δωμάτιό του παιδιού ως έχει, το να το αποφεύγετε από λύπη δεν είναι υγιές. Κάντε το ένα δωμάτιο στο οποίο θα θέλετε να βρίσκεστε, ακόμα κι αν το χρησιμοποιείτε μόνο για την ταξινόμηση των ρούχων.

Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι

Με τον διαθέσιμο χρόνο που έχετε πλέον στα χέρια σας, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα παραγωγικό νέο χόμπι. Αυτό όχι μόνο θα σας χαλαρώσει, αλλά θα σας ανεβάσει και τη διάθεση.

Εστιάστε στα θετικά

Πολλοί γονείς συνδέονται περισσότερο με το παιδί τους όταν μετακομίζει ενώ μπορεί επίσης να αισθάνεστε μια στενότερη σύνδεση με άλλα μέλη της οικογένειας. Θα έχετε επίσης περισσότερο χρόνο για εσάς. Ε, μετά από σχεδόν μια εικοσαετία σκληρής δουλειάς ως γονέας, αν μη τι άλλο το αξίζετε…