Η ευαισθησία είναι πολύτιμη αρετή, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σημαντικότητα της ψυχικής δύναμης που είναι απαραίτητη για τις προκλήσεις της ζωής. Μαζί, λοιπόν, με την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία, καλό είναι να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για τον κόσμο που θα αντιμετωπίσουν ως ενήλικες, διδάσκοντάς τους την ψυχική δύναμη.

Αυτό θα τους χαρίσει δεξιότητες για να επιλύουν προβλήματα, να αναγνωρίζουν και να στηρίζουν τα συναισθήματά τους, να έχουν ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται δέσμευση και συνέπεια, αλλά με καλή επικοινωνία και υποστήριξη μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δομήσετε τη στρατηγική σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: Από τις διακοπές στο σχολείο: Tips για εύκολη μετάβαση

Δείξτε στα παιδιά πώς να αποκτήσουν ψυχικό σθένος

Ξεκινήστε με το να είστε το παράδειγμα ψυχικού σθένους για τα παιδιά σας. Τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τις δικές μας πράξεις. Μιλήστε για τους δικούς σας στόχους και πώς του επιτυγχάνετε. Κάντε την προσωπική σας αυτοβελτίωση προτεραιότητα. Μάθετε στο παιδί πώς να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Μην σκέφτεστε ότι το παιδί θα πρέπει να αποφεύγει όσα φοβάται. Αντιθέτως, τα παιδιά πρέπει να πλησιάζουν τους φόβους τους βήμα – βήμα και να επιβραβεύονται γι’ αυτό.

Μεγαλώστε διανοητικά δυνατά παιδιά

Η πνευματική δύναμη είναι πολύτιμο εργαλείο. Επιβάλλεται τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται άβολα συναισθήματα. Διδάξτε τους να αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο των επιλογών τους και να μην υποφέρουν από τα λάθη τους, αλλά να προσπαθούν ξανά και ξανά μέχρι να φτάσουν εκεί που θέλουν. Δείξτε τους πώς να έχουν αυτοπειθαρχία και να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Low-demand parenting: Τα σημάδια ότι δεν είστε απαιτητικοί γονείς και πώς αυτό ωφελεί τα παιδιά

Συζητήστε μαζί τους τρόπους για να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και να τα διαχειρίζονται αντί να τα φοβούνται. Δεν χρειάζεται να εξαρτώνται από κανέναν γι΄αυτό, παρά μόνο από τον εαυτό τους.

Αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι τα λάθη είναι μέρος της ζωής και μέσα από αυτά μαθαίνουμε. Δεν πρέπει καθόλου να ντρέπεται γι’ αυτά, αλλά να τα αναγνωρίζει. Για κάποια λάθη μπορεί να υπάρχουν συνέπειες, αλλά όλα είναι στο χέρι μας να διορθωθούν.

Ενισχύστε το μυαλό τους

Η οικοδόμηση ψυχικής δύναμης στα παιδιά απαιτεί να δώσετε, επίσης, προσοχή στα επίπεδα της αυτοπεποίθησης, της ανεξαρτησίας και της αυτοεκτίμησής τους. Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας για να βελτιώσετε αυτούς τους τομείς της ζωής τους, ενθαρρύνοντας παράλληλα υγιεινές συνήθειες που χτίζουν πνευματική δύναμη.

Εμπνεύστε τους την αξία της θετικής σκέψης

Είναι πολύ σημαντικό να μεταδίδουμε στα παιδιά την αξία της θετικής σκέψης, ώστε να μην πέσουν στην παγίδα της καταστροφολογίας. Διδάξτε τα να επαναπροσδιορίζουν τις αρνητικές σκέψεις και να σκέφτονται ρεαλιστικά.

Βοηθήστε τα παιδιά να χτίσουν χαρακτήρα

Οι υγιείς και ψυχικά δυνατοί ενήλικες έχουν ηθική και ισχυρές αξίες για να πορευτούν στη ζωή. Δημιουργήστε το πλαίσιο για τις αξίες τους. Εμφυσήστε τους, για παράδειγμα, την αξία της συμπόνιας και της αλληλοβοήθειας. Εξηγήστε τους ότι είναι πολύτιμο να ακολουθούν τις αξίες τους, ακόμα κι αν οι άλλοι διαφωνούν.

Επιστρέψτε στο παιδί σας να νιώθει άβολα

Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να χάσει, να στενοχωρηθεί, να βαρεθεί και να ξεπεράσει οποιαδήποτε άβολη για τον συναισθηματισμό του κατάσταση.

Η ευγνωμοσύνη ως προτεραιότητα

Βοηθήστε το παιδί σας να δει και να ξεχωρίσει όλα τα καλά αυτού του κόσμου, ώστε να νιώθει ευγνωμοσύνη στα δύσκολα.

Διδάξτε του την προσωπική ευθύνη

Η προσωπική ευθύνη είναι θεμέλιο των δυνατών ανθρώπων και κλειδί για την αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων. Καθοδηγήστε τα παιδιά σας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους απέναντι στους άλλους και το εαυτό τους. Υπενθυμίστε τους ότι ενώ δεν μπορούν πάντα να ελέγξουν τι συμβαίνει γύρω τους, μπορούν να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν.