Ένας γονέας είναι σημαντικό να είναι οπλισμένος με υπομονή, διορατικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη για να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στο παιδί του να ανθίσει. Οι γονείς που κατέχουν συναισθηματική νοημοσύνη δεν έχουν απλώς την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα, αλλά και των παιδιών τους και είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε αυτά.

Η ικανότητα των γονέων να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ευημερία του παιδιού τους και έρχεται μέσα από τη συναισθηματική νοημοσύνη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Reports διαπίστωσε ότι δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενισχύουν ιδιαίτερα την ικανότητά τους να αυτορρυθμίζονται και να δημιουργούν ένα ισορροπημένο και συναισθηματικά υποστηρικτικό σπίτι.

Διαβάστε επίσης: Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Πώς μπορούν όμως οι γονείς να αναγνωρίσουν εάν κατέχουν συναισθηματική νοημοσύνη; Η έρευνα έδωσε τα δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να το φανερώσουν.

Έχεις συναισθηματική νοημοσύνη;

Σχολαστικότητα

Η σχολαστικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να είναι οργανωμένο, υπεύθυνο και να έχει στόχους οι οποίοι το παρακινούν. Για τους γονείς αυτό σημαίνει ότι είναι παρόντες και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους, χτίζουν ρουτίνες που προάγουν την ασφάλεια και έχουν μια συνέπεια στο σπίτι.

Οι σχολαστικοί γονείς είναι μελετημένοι στις πράξεις τους και έχουν επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών τους. Είναι επίσης πιο πιθανό να θέσουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τα παιδιά και τους παρέχουν την απαιτούμενη υποστήριξη όταν χρειάζεται έτσι ώστε να κατορθώσουν να ανταπεξέλθουν.

Ακόμη, καθοδηγούν τα παιδιά τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με δυσκολίες και με προκλήσεις, με υπονομή και χωρίς να είναι παρορμητικοί. Τείνουν να βάζουν σε προτεραιότητα την μακροχρόνια ευεξία των παιδιών αντί της βραχυπρόθεσμης. Για αυτό τον λόγο έχουν μια ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά τους, τα ακούνε και τους παρέχουν συναισθηματική επιβεβαίωση.

Είσαι ευχάριστος γονιός

Το να είναι κανείς ευχάριστος γονιός σημαίνει ότι έχει ζεστασιά, ευγένεια και μια τάση συνεργασίας. Οι ευχάριστοι γονείς τείνουν να δείχνουν ενσυναίσθηση και συμπόνια, χαρακτηριστικά τα οποία τους επιτρέπουν να συνδεθούν με τα παιδιά τους και εκείνα να αισθάνονται ότι τα αγαπούν και τα κατανοούν.

Επίσης, αυτού του είδους το χαρακτηριστικό δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των παιδιών τους και να αντιδρούν με έναν τρόπο που υποδηλώνει φροντίδα. Είναι πιο πιθανό να τα ακούν χωρίς κριτική και έτσι τα παιδιά αισθάνονται άνετα να εκφράσουν τα ποικίλα συναισθήματά τους.