Αν είστε κι εσείς «θύματα» του «sharenting», δηλαδή του φαινομένου να μοιράζεστε στα social media την καθημερινότητά σας ως γονείς και να δημοσιεύετε συνεχώς στιγμιότυπα με τα παιδιά σας, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. 

Ο ψηφιακός κόσμος δίνει αδιαμφισβήτητα τη δυνατότητα της κοινωνικής σύνδεσης με φίλους και συγγενείς σε ένα σημαντικό γεγονός για εσάς και τα παιδιά σας. Αυτό μπορεί να σας προσφέρει χαρά, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια αυξάνονται παγκοσμίως. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, 4 στους 5 γονείς ανηλίκων (79%) έχουν σταματήσει να μοιράζονται λεπτομέρειες για το παιδί τους στο διαδίκτυο λόγω θεμάτων ασφάλειας. Ειδικότερα, το 62% δεν επιθυμεί να μοιράζεται τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού του ή τις φωτογραφίες του στο διαδίκτυο.

Ακόμα κι αν ενθουσιάζεστε με κάποιο σημαντικό οικογενειακό ορόσημο, να θυμάστε ότι το οπτικοακουστικό υλικό που ποστάρετε στα social media θα παραμείνει για πάντα online και τα παιδιά θα είναι εκτεθειμένα. Μελετήστε κάθε σκέψη σας να μοιραστείτε στα social media εικόνες των παιδιών πριν πάρετε την απόφαση. Σκεφτείτε το κίνητρό σας, αν θα νιώθετε καλά για όσους δουν τη δημοσίευση, από τους followers σας μέχρι εκείνους που θα πέσουν τυχαία πάνω της στο διαδίκτυο. Αν ανησυχείτε για κάτι, μην ποστάρετε. 

Διαβάστε επίσης: Gen Z: Κατηγορούν τα social media για την κακή ψυχική τους υγεία

Σε κάθε περίπτωση, ρίξτε μια ματιά στα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς όταν ποστάρουν τα ανήλικα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά… να τα αποφύγετε. 

#1 Δεν συζητάτε για την ασφάλεια των social media

Οι νέες γενιές μεγαλώνουν συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και οι γνώσεις των μικρών παιδιών περιλαμβάνουν τον χειρισμό τόσο ενός κινητού όσο και ενός tablet. Καλό είναι, λοιπόν, από πολύ νωρίς να συζητάτε στην οικογένεια τα ζητήματα της ψηφιακής ασφάλειας και το τι είναι κατάλληλο, ασφαλές και αποδεκτό για εσάς. Έπειτα, μπορείτε να θέσετε όρια σχετικά με τη διαχείριση του υλικού που θα ποστάρετε στα social media, και τα οποία θα τηρείτε όλοι

#2 Δημοσιεύετε φωτογραφίες με προσωπικές πληροφορίες

Δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών σας στο διαδίκτυο και στα social media, αποκαλύπτετε ποικίλες πληροφορίες για εκείνα. Η ημερομηνία γέννησης, τα γούστα τους, οι τοποθεσίες που πηγαίνουν συχνότερα, το σχολείο τους κ.α. μπορεί να αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τους κακόβουλους του διαδικτύου. 

#3 Δημοσιεύετε φωτογραφίες άλλων παιδιών χωρίς άδεια

Πρέπει πάντα να ζητάτε άδεια πριν δημοσιεύσετε άλλα παιδιά σε κοινές φωτογραφίες ή κοινά βίντεο με τα παιδιά σας. Ποτέ δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσουν αργότερα οι γονείς και οι κηδεμόνες τους. 

#4 Δεν προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις απορρήτου

Να δίνετε πρόσβαση στο υλικό που απεικονίζει τα παιδιά σας μόνο σε έμπιστους followers. Εξετάστε τις ρυθμίσεις απορρήτου και προβείτε σε όσες ενέργειες είναι απαραίτητες για τη διαφύλαξη της ευημερίας του παιδιού σας. Ξεκινήστε, κάνοντας ιδιωτικό το προφίλ σας ή αποκρύψτε τις ιστορίες σας και τα σχόλια σε κάποιους που δεν εμπιστεύεστε. 

Θυμηθείτε

Τα social media δεν είναι σημείο επαφής και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους φίλους σας. Καλέστε τους αγαπημένους σας ανθρώπους στο σπίτι και μοιραστείτε φωτογραφίες και βίντεο από σημαντικές στιγμές του παιδιού σας. Κρατήστε τα πολύ προσωπικά δεδομένα μακριά από τα social media. Σκεφτείτε πριν οποιαδήποτε ανάρτηση που αφορά το παιδί σας. Να λαμβάνετε πάντα υπόψη σας την ψηφιακή ασφάλεια του παιδιού.