Στην τέταρτη θέση στη λίστα με τους πιο χαρούμενους ανθρώπους στον κόσμο για το 2024 ήταν οι Σουηδοί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε ένα μυστικό 164 ετών που έχουν και ονομάζεται friluftsliv. Στα ελληνικά αυτό μεταφράζεται ως υπαίθρια αναψυχή. Αυτό το μυστικό μπορούμε να το υιοθετήσουμε κι εμείς έτσι ώστε να μεγαλώνουμε χαρούμενα παιδιά.

Αξίζει λοιπόν να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή στους βόρειους φίλους μας και να ρίξουμε μια ματιά στην πρακτική τους για να έχουμε χαρούμενα παιδιά που θα εξελιχθούν σε ευτυχισμένους ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Προσωπικοί στόχοι: Βοήθησε το παιδί να θέσει τους δικούς του 

Μεγαλώνουμε χαρούμενα παιδιά…

Περνάμε χρόνο στην ύπαιθρο

Οι πρωινές και βραδινές βόλτες είναι ιερές στη σουηδική κουλτούρα. Αν ο καιρός το επιτρέπει, το δείπνο απολαμβάνεται συχνά έξω στη βεράντα, καθώς οι οικογένειες συνευρίσκονται γύρω από τη φωτιά, ψήνοντας το γεύμα τους στη σχάρα.

Στις σκανδιναβικές χώρες, είναι επίσης σύνηθες να βλέπεις υπαίθρια νηπιαγωγεία ή σχολεία σε δάση με τα παιδιά να περνούν τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου τους στη φύση.

Το κόλπο για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης συνήθειας σαν αυτή είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που θα σας επιτρέπει να βγαίνετε έξω σε τακτική βάση, ακόμη κι αν είναι μόνο για λίγο.

Αν σας πιέζει ο χρόνος, δοκιμάστε να συνδυάσετε το χρόνο στη φύση με μια ήδη καθιερωμένη συνήθεια. Για παράδειγμα, πηγαίνετε με το παιδί με τα πόδια στο σχολείο αντί να πάρετε το αυτοκίνητο αν είναι κοντά ή βγείτε στο μπαλκόνι για δείπνο αντί για την κουζίνα.

Το μυστικό του friluftsliv, είναι να χρησιμοποιείτε τους πόρους που έχετε. Ακόμη και στα αστικά περιβάλλοντα, μπορούμε να βρούμε στοιχεία της φύσης, να δούμε τα λουλούδια, να τα μυρίσουμε, να παρατηρήσουμε τα πουλιά. Δεν χρειάζεται να αναζητάμε την κατάλληλη ευκαιρία για να πάμε σε ένα δάσος. Μια σύντομη βόλτα στο πάρκο μπορεί να είναι αρκετή.

Μην αφήνετε τον καιρό να σας χαλάσει την ημέρα

Τα παιδιά μπορούν γρήγορα να αντιληφθούν την αρνητική στάση των ενηλίκων απέναντι στις καιρικές συνθήκες, στη βροχή, τον άνεμο, το κρύο και τη ζέστη.

Η παράδοση friluftsliv μας ενθαρρύνει να βρίσκουμε κάτι να αγαπάμε σε κάθε εποχή. Στις σκανδιναβικές χώρες, οι γονείς χρησιμοποιούν συχνά το παλιό ρητό: «Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακός ρουχισμός». Αυτό παρακινεί τα παιδιά να βγαίνουν έξω κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Φυσικά, όταν ο καιρός είναι επικίνδυνος, θα πρέπει να μείνετε μέσα. Αλλά ως επί το πλείστον, έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε με το να ντύνουμε τα παιδιά ανάλογα με τον καιρό και να τα αφήνουμε να βιώνουν τη χαρά της επαφής με τη φύση καθημερινά.