Υλικά

  • 300 γρ. χοιρινό κιμά (σπάλα)
  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (χτένι)
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό
  • 100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 100 ml γάλα
  • 150 γρ. ντόπιο τυρί Ζακύνθου τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδου τριμμένες
  • 1 κ.γ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα να μαλακώσει. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά (χοιρινό και μοσχαρίσιο), το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αβγό, τη ρίγανη, τον πελτέ και το ξίδι. Στραγγίζουμε καλά το ψωμί από το γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα του κιμά.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ντόπιο τυρί, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά το μείγμα με τα χέρια, να ομογενοποιηθεί και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, να σφίξει.
  • Πλάθουμε τις πολπέτες (περίπου 30 γρ. η μία) και τις πανάρουμε με λίγο αλεύρι. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν όμορφα, για περίπου 5-6 λεπτά, γυρνώντας τες να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ