Όταν έχεις οικογένεια, τα πρωινά είναι πάντα πολυάσχολα και απαιτούν ταχύτητα και ετοιμότητα. Δεν είναι περίεργο που τα επίπεδα κορτιζόλης παιδιών και ενηλίκων –άρα και το στρες- εκτινάσσονται στα ύψη μέσα σε 30 έως 45 λεπτά από το πρωινό ξύπνημα. Αυτό δεν το θέλουμε, γιατί το πρωινό άχγος θα μας ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Πώς λοιπόν θα είναι πιο χαλαρή η πρωινή ρουτίνα;
Αν είστε οργανωμένοι και εφαρμόζετε συγκεκριμένα βήματα από το πρωί, θα βοηθήσετε και εσάς και τα παιδιά σας, βελτιστοποιώντας και ομορφαίνοντας την πρωινή προετοιμασία και αποφεύγοντας τις συγκρούσεις.
Συμβουλές για να δημιουργήσετε μια υγιή πρωινή ρουτίνα
Ξυπνήστε νωρίς
Καλύτερα να ξυπνήσετε νωρίς και να κερδίσετε λίγο χρόνο χουζουρεύοντας, παρά να πεταχτείτε την τελευταία στιγμή και να τρέχετε από το κρεβάτι στο αυτοκίνητο. Ως ενήλικας που γνωρίζετε τη δική σας πρωινή ρουτίνα, φροντίστε να φυλάξετε χρόνο πριν ετοιμάσετε τα παιδιά σας για να πιείτε τον καφέ σας, να φάτε πρωινό ή να κάνετε πρωινό stretching.
Προετοιμάστε όσα μπορείτε από το προηγούμενο βράδυ
Όσο πιο λίγα πράγματα χρειάζεται να κάνετε το πρωί, τόσο πιο άνετοι και χαλαροί θα είστε. Αν το προηγούμενο βράδυ έχετε λίγο χρόνο, μπορείτε μαζί με τα παιδιά σας να κάνετε μια μικρή προετοιμασία.
- Φτιάξτε τα αυριανά μεσημεριανά γεύματα και φυλάξτε τα στο ψυγείο
- Τοποθετήστε όσα χρειάζονται τα παιδιά για το σχολείο στις τσάντες τους
- Βγάλτε από πριν τα ρούχα που θα φορέσουν την επόμενη μέρα
- Φορτίστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές
- Κάντε μπάνιο τα παιδιά πριν τον ύπνο και ακολουθήστε ένα μικρό φρεσκάρισμα το πρωί
Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο για τα βασικά που χρειάζονται τα παιδιά για το σχολείο
Θα βοηθούσε πολύ να έχετε έναν ειδικό χώρο στο σπίτι, όπου θα βρίσκονται συγκεντρωμένα τα σακίδια και όσα αντικείμενα χρειάζονται τα παιδιά για το σχολείο για οποιαδήποτε ανάγκη, όπως παπούτσια, μπουκάλια νερού, αδιάβροχα, ομπρέλες κ.λπ. Έτσι, αν προκύψει κάτι εκτός προγράμματος που δεν θα μπορείτε να ελέγξετε, δεν θα ψάχνετε πανικόβλητοι.
Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά να ετοιμάσουν κάποια δικά τους πράγματα
Όταν τα παιδιά είναι μικρά, συνήθως, οι γονείς κάνουν τα πάντα για εκείνα. Όσο μεγαλώνουν είναι σημαντικό να αναπτύσσουν κι άλλες δεξιότητές τους, όπως η κατανόηση του χρόνου, η τακτοποίηση και η ευθύνη να ετοιμάζουν όσα χρειάζονται για το σχολείο. Η νέα σχολική χρονιά αποτελεί μια ευκαιρία για να τους μοιράσετε κάποιες εργασίες από την πρωινή ρουτίνα προετοιμασίας. Εξασκηθείτε από το Σαββατοκύριακο με την ετοιμασία ενός σακιδίου τους για μια βόλτα ή την προετοιμασία του φαγητού τους.
Μην ετοιμάζετε δύσκολα πρωινά τις πιεσμένες καθημερινές
Το να αφιερώνετε πολύ χρόνο σε πολύπλοκα πρωινά τις καθημερινές μπορεί να σας αγχώσει πολύ. Προγραμματίστε εύκολα, θρεπτικά και γρήγορα γεύματα, όπως δημητριακά με γάλα, γιαούρτι με φρούτα και μέλι, βρώμη με φρούτα και chia seeds που θα έχετε φτιάξει από το βράδυ, ψωμί με ταχίνι και μέλι ή κάποιο βούτυρο καρπών και ένα φρέσκο χυμό.
Διαβάστε επίσης: Οι 4 κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά στο σπίτι
Κάντε μια συζήτηση με τα παιδιά σας για το πρωινό της επόμενης μέρας από το προηγούμενο βράδυ. Θα χαρούν πολύ και τα ίδια αν ανυπομονούν να ξυπνήσουν για ένα λαχταριστό πρωινό το επόμενο πρωί. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που τρώνε πρωινό εμφανίζουν καλύτερες ακαδημαϊκές και συμπεριφορικές επιδόσεις.
Πρωινή ρουτίνα: Φτιάξτε μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε
Μια λίστα για όσα έχετε να κάνετε το επόμενο πρωί είναι σημαντική για να σας οργανώσει και να μην ταλαιπωρείστε να θυμάστε τι έχετε ξεχάσει ή τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά. Για παράδειγμα, μπορείτε να σημειώσετε:
- Βούρτσισμα μαλλιά
- Πλύσιμο δοντιών και προσώπου
- Στρώσιμο κρεβατιού
- Τουαλέτα
- Πρωινό κ.ο.κ.
Ειδικά, αν ξεκινήσουν και τα παιδιά να κάνουν κάποιες εργασίες μόνα τους, στην αρχή θα τους χαλαρώσει να έχουν μια λίστα.
Πρωινή ρουτίνα: Δώστε κίνητρο στα παιδιά
Κάποια παιδιά μπορεί να έχουν πρόβλημα να ξυπνήσουν για το σχολείο ή να πάνε σχολείο. Άρα είναι ωραίο να έχουν κάποια κίνητρα για να ξεκινήσουν να αγαπούν την πρωινή ρουτίνα τους. Προγραμματίστε λίγο χρόνο για παιχνίδι με τον σκύλο ή λίγα λεπτά με το αγαπημένο τους παιχνίδι ή βιβλίο πριν την αναχώρηση αν καταφέρουν να ολοκληρώσουν γρήγορα την προετοιμασία. Αυτοί είναι τρόποι που αποσυμπιέσουν και εσάς και εκείνα.
Μην αγχώνεστε αν η αρχή είναι δύσκολη. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε μια νέα ρουτίνα, ειδικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Σημασία έχει να υπάρχει πρόοδος μέρα με τη μέρα.