Όλοι μας έχουμε ένα smartphone και όλοι μάλλον το χρησιμοποιούμε αρκετές ώρες. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούμε το κινητό μας περισσότερες ώρες από όσες θα θέλαμε και μας κλέβει πολύτιμο χρόνο από τους αγαπημένους μας ανθρώπους.
Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς καθώς μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open διαπιστώνει ότι στην εφηβεία, η αντιλαμβανόμενη από τους εφήβους προτίμηση της τεχνολογίας από τους γονείς σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σύγκρουσης γονέα-παιδιού και χαμηλότερα επίπεδα γονικής συναισθηματικής υποστήριξης και ζεστασιάς.
Διαβάστε επίσης: Social media: Προστατεύστε τα παιδιά αποφεύγοντας 4 κοινά λάθη
Επίσης όταν τα συναισθήματα και οι ανάγκες ενός παιδιού αγνοούνται συχνά ή δεν βρίσκουν ανταπόκριση, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παρουσιάσουν δυσκολίες όσον αφορά στην ψυχική τους υγεία.
Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 1.300 παιδιά ηλικιών 9 με 11 ετών. Οι μητέρες και τα παιδιά απάντησαν σε μια σειρά από ερωτηματολόγια. Μερικά παιδιά ανέφεραν χαρακτηριστικά: “εύχομαι οι γονείς μου να περνούσαν περισσότερη ώρα μαζί μου από ό,τι με το κινητό τους και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές” και “απογοητεύομαι όταν οι γονείς μου είναι σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή όταν περνάμε χρόνο μαζί“. Τα παιδιά επίσης δήλωσαν συναισθήματα άγχους, θλιψης, προβλήματα στην προσοχή τους και υπεδραστηριότητα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα παιδιά αντιλαμβάνονταν ότι οι γονείς τους επιδίδονταν σε περισσότερη επικοινωνία μέσα από τεχνολογικά μέσα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερα θέματα ψυχικής υγείας.
Επίσης οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι έφηβοι με άγχος μπορεί να είναι και πιο ευαίσθητοι στην ενασχόληση των γονέων τους με την τεχνολογία από ό,τι οι έφηβοι με χαμηλότερα επίπεδα άγχους, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται την ενασχόληση με την τεχνολογία που έχουν οι γονείς τους πιο έντονη απ’ ό,τι ενδεχομένως πραγματικά είναι.
Είναι τέλος ενδιαφέρον ότι οι εξηγήσεις για τη συσχέτιση της υπερδραστηριότητας των εφήβων με την αυξημένη αντιληπτή χρήση της τεχνολογίας των γονιών τους συνήθως επικεντρώνονται στην κλιμάκωση της συμπεριφοράς των παιδιών σε μια προσπάθειά τους να κερδίσουν ξανά την προσοχή τους.