Ένα παιδί, όπως είναι λογικό, έρχεται συχνά σε επαφή με μεγάλα, έντονα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να εκφράζεται μέσα από ένα tantrum, όταν του είπες ότι πρέπει να φύγετε από την παιδική χαρά, ή με έντονο θυμό, όταν του έκαναν παρατήρηση στο σχολείο. Ωστόσο είναι σημαντικό τα παιδιά, αλλά και οι γονείς, να έχουν μια ευκολία στη συναισθηματική ρύθμιση για να μπορούν να διαχειρίζονται αυτά τα συναισθήματα.
Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που αναπτύσσουν ικανότητες συναισθηματικής ρύθμισης έχουν καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες και κατανόηση των συναισθημάτων τους. Επίσης οι τεχνικές συναισθηματικής ρύθμισης μπορούν να βοηθήσουν την ακαδημαϊκή απόδοση και τη διατήρηση δεσμών φιλίας.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί πρέπει να τους μιλάμε για τα συναισθήματά μας
Τι είναι η συναισθηματική ρύθμιση;
Η συναισθηματική ρύθμιση χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να διαχειρίζεται κανείς τα συναισθήματά του αποτελεσματικά. Είναι συνδεδεμένη και με την σωματική αλλά και με την ψυχική υγεία και είναι ένας παράγοντας ώστε να αποφευχθεί η κατάθλιψη και το άγχος.
Οι λόγοι λοιπόν που είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους είναι πολλοί. Μειώνονται οι συναισθηματικές εκρήξεις και τα ξεσπάσματα, βελτιώνεται, όπως είπαμε, η ακαδημαϊκή επιτυχία και οι κοινωνικές δεξιότητες και μπορεί να προληφθούν στρες και κατάθλιψη.
Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα βρέφη δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους μόνα τους. Ως εκ τούτου, η ανταπόκριση με ζεστασιά κατά τη διάρκεια δυσάρεστων στιγμών συσχετίζεται με ισχυρότερες ικανότητες αυτορρύθμισης, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και τα μετέπειτα χρόνια. Μεγαλώνοντας, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας με τους ακόλουθους τρόπους.
Πώς τη διδάσκουμε στα παιδιά;
Αναγνωρίστε και ονομάστε τα συναισθήματα
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να παρατηρούν, να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν τα συναισθήματά τους από μικρή ηλικία. Δώσε προσοχή στα συναισθήματα του παιδιού και παρότρυνέ το να κάνει το ίδιο και να χρησιμοποιεί και εκείνο αλλά και εσύ λόγια που το περιγράφουν.
Κάντε τεχνικές αναπνοής
Αναπνεόντας αργά και σταθερά μπορεί κανείς να μειώσει την ταχυκαρδία και να ηρεμήσει το ταραγμένο του μυαλό. Όταν τα παιδιά καλούνται να εξασκηθούν σε αργές, βαθιές αναπνοές κατανοούν μεγαλύτερα συναισθήματα. Οι σωματικές ασκήσεις είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς επανασυνδέουν μυαλό και το σώμα.
Κάντε τεχνικές ενσυνειδητότητας
Όλες οι μορφές ενσυνειδητότητας, από την yoga μαζί με το παιδί, μέχρι τον διαλογισμό, μπορούν να βοηθήσουν.
Journaling
Ορίστε μια ώρα μέσα στην ημέρα κατά την οποία θα κάθεστε παρέα και θα γράφετε τα συναισθήματά σας αλλά και από πού νομίζετε ότι προέρχονται. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα και την πηγή τους, θα μπορέσεις και εσύ αλλά και το παιδί να τα ρυθμίσετε καλύτερα.