Γιαγιά και παππούς: Όλα όσα καλύτερα να μην λένε

Γιαγιά και παππούς... Δύο άνθρωποι με μεγάλη επιρροή στα παιδιά. Τι πρέπει να προσέχουν;
γιαγιά και παππούς
7 Σεπτεμβρίου 2024 | 08:00

Γιαγιά και παππούς… δύο λέξεις, πολλά συναισθήματα. Για πολλούς από εμάς και για πολλά παιδιά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας είναι η αδυναμία μας. Άλλωστε, συνηθίζουν να μεγαλώνουν και τα παιδιά των παιδιών τους, καθώς οι περισσότεροι γονείς σήμερα εργάζονται πολλές ώρες. Ενώ οι παππούδες και οι γιαγιάδες δίνουν απεριόριστη αγάπη στα εγγόνια, πολλές φορές λένε, άθελά τους, πράγματα που μπορεί να πληγώνουν τα παιδιά. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να είναι προσεκτικοί στον τρόπο επικοινωνίας με τα εγγόνια τους.

Διαβάστε επίσης: Μαμά: Πώς η γιαγιά και ο παππούς επηρεάζουν την ψυχική της υγεία

Γιαγιά και παππούς: Όσα δεν πρέπει να λένε στα παιδιά

“Μην το πεις στους γονείς σου”

Ίσως δίνετε στα εγγόνια σας κρυφά ένα (ή δύο) επιπλέον μπισκότα πίσω από την πλάτη των γονιών τους ή τα αφήνετε να μείνουν ξύπνια μετά την ώρα που πρέπει κανονικά να κοιμηθούν. Παράλληλα, τους υπενθυμίζετε ότι αυτά θα είναι τα… μυστικά σας. Κάθε φορά όμως που ενθαρρύνετε τα εγγόνια σας να κρατήσουν κάτι από τους γονείς τους μυστικό, υπονομεύτε χωρίς να το θέλετε τη γονική εξουσία, γεγονός που μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Επιπλέον, υποδεικνύει στα παιδιά ότι μπορεί να βρεθούν σε καταστάσεις κατά τις οποίες είναι προς το συμφέρον τους να μην το πουν στους γονείς τους.

Ενισχύστε τη σημασία του να είναι τα παιδιά ειλικρινείς με τους γονείς τους ό,τι κι αν συμβεί. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορούν να βρουν άλλους τρόπους για να περιποιηθούν τα εγγόνια τους χωρίς να ξεπεράσουν τα οικογενειακά όρια που έχουν τεθεί.

“Έχεις μεγαλώσει, μήπως έχεις παχύνει;”

Τα σχόλια για το σώμα ή το βάρος ενός παιδιού μπορούν να συμβάλουν σε θέματα εικόνας σώματος και αυτοεκτίμησης. Ως υπεύθυνοι ενήλικες, είναι καθήκον μας να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση στο σώμα τους. Ας αποφεύγουμε να κάνουμε σχόλια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανασφάλεια.

“Έφαγες περισσότερο και από εμένα”

Οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την πρόσληψη τροφής  καλύτερα να το κρατήσετε για τον εαυτό σας. Το να μαθαίνει ένα παιδί  για το φαγητό και τις ενδείξεις πείνας είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα. Τα σχόλια σχετικά με τις καλές και κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά να προσαρμόσουν τη διατροφική τους συμπεριφορά ως αντίδραση στην προοπτική ενός άλλου ατόμου, αντί να ακολουθούν τα σήματα που τους στέλνει το σώμα τους.

“Οι γονείς σου έχουν άδικο”

Τα στυλ γονικής συμπεριφοράς και οι βέλτιστες πρακτικές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να μεγαλώσατε τα παιδιά σας με διαφορετικό τρόπο από ό,τι μεγαλώνουν τώρα τα ενήλικα παιδιά σας τα δικά τους. Φυσικά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μεγάλωσαν σε μια διαφορετική εποχή με διαφορετικά ήθη και έθιμα και είναι φυσικό να θέλουν να σχολιάσουν τις διαφορές. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να επισημαίνουμε αυτές τις διαφορές, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτά τα σχόλια να περάσουν στο παιδικό μυαλό αρνητικά. Να νομίζει δηλαδή το παιδί ότι οι γονείς του κάνουν κάτι εντελώς λάθος.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να κρατάτε αυτά τα σχόλια για τον εαυτό σας, εκτός αν βλέπετε στοιχεία που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι επιβλαβή για το παιδί. Ακόμα και τότε, είναι καλύτερο να μεταφέρετε τις ανησυχίες στα παιδιά σας αντί για το εγγόνι σας.

 

 

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά σε διαφορετικά σχολεία: Πώς θα τα προλάβουμε όλα; 18 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Διάβασμα: Πώς θα δείξει ενδιαφέρον το παιδί; 18 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
4 παιδικές ταινίες για την φιλία 17 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό του παιδιού 17 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Βοηθώντας το παιδί να κάνει φίλους 16 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Μετά το σχολείο: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνει κάθε γονιός 16 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Tantrums: Τι τα πυροδοτεί; 15 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Πράξεις καλοσύνης που αξίζει να κάνεις με το παιδί 15 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Οικογένεια: Γιατί είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί 15 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Στρες: 10 λόγοι που τα σημερινά παιδιά είναι πιο αγχωμένα από ποτέ 14 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Έφηβο παιδί και κινητό: Τα ανησυχητικά σημάδια που φανερώνουν εξάρτηση 13 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Κρυολόγημα και παιδί: Ο απλός τρόπος να βάλετε stop μέρες νωρίτερα 13 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Προετοιμασία για το σχολείο: 5 τρόποι να συμμετέχουν τα παιδιά 13 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Πανδημία: Προκάλεσε πρόωρη «γήρανση» στον εγκέφαλο των εφήβων 12 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Καθησυχαστικά λόγια που χρειάζεται να ακούν 12 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version