Η επαφή με τη μουσική είναι ωφέλιμη σε κάθε ηλικία. Τόσο η ακρόαση όσο και η πρακτική ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο για παράδειγμα, έχει να προσφέρει πολλά στο παιδί.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ελέγξουν το άγχος τους, την προσοχή τους και να ρυθμίζουν με μεγαλύτερη ευκολία τα συναισθήματά τους.
Διαβάστε επίσης: Χόμπι: Ποια «γυμνάζουν» το μυαλό, σύμφωνα με την επιστήμη
Πότε να ξεκινήσει το παιδί μαθήματα;
Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσει το παιδί μαθήματα ενός μουσικού οργάνου, είναι καλύτερο να περιμένεις μέχρι την ηλικία των πέντε ετών περίπου. Η ηλικία αυτή είναι καλύτερη διότι το παιδί είναι απαραίτητο να μπορεί να προσέξει για παραπάνω από μισή ώρα. Επίσης ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αποδεχθεί πιο εύκολα ότι δεν μπορεί να παίξει μουσική από τη μια μέρα στην άλλη.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το γεγονός ότι ένα παιδί στο προνήπιο αρχίζει και αναπτύσσει τις προσωπικές του μουσικές προτιμήσεις, έχει τη δυνατότητα να κρατήσει με μεγαλύτερη ευκολία ένα μουσικό όργανο και έχει την απαιτούμενη δύναμη στα δάχτυλά του.
Αν ένα παιδί ξεκινήσει σε πολύ μικρή ηλικία την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι πιο πιθανό να απογοητευτεί.
Ποιο είναι το καλύτερο μουσικό όργανο για ένα παιδί;
Διαφορετικά όργανα είναι καλό να διδάσκονται σε διαφορετικά στάδια στη ζωή του παιδιού. Η φλογέρα (όπως μάλλον θυμόμαστε όλοι από το σχολείο) είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα για κάθε παιδί στον κόσμο της μουσικής και ανοίγει τον δρόμο για άλλα πνευστά μουσικά όργανα, όπως το φλάουτο και το κλαρινέτο.
Αν θέλεις το παιδί σου να ξεκινήσει να παίζει πιάνο η κατάλληλη στιγμή είναι όταν θα μπορεί να φτάσει τα πλήκτρα και θα έχει τη δύναμη να τα πατήσει. Αν και πολλά παιδιά ξεκινούν βιολί σε νεαρή ηλικία, είναι καλό να περιμένεις μέχρι την ηλικία των έξι και να γνωρίζεις ότι κυκλοφορούν και σε μέγεθος κατάλληλο για τα χέρια του παιδιού.
Ωστόσο, κάθε παιδί έχει κλίση σε διαφορετικό όργανο και μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει ένα όργανο αλλά να μην συνεχίσει με αυτό γιατί μπορεί να μην το αντιπροσωπεύει για χρόνια. Άσε το παιδί να επιλέξει το όργανο που θα ήθελε να μάθει, εφόσον μπορεί στην ηλικία που βρίσκεται. Το σημαντικό είναι να έρθει σε επαφή με τη μουσική, για να χαρεί τα οφέλη της.