Αν φέτος είναι η χρονιά που το παιδί θα πάει πρώτη φορά στο σχολείο τότε και εσύ και εκείνο θα είστε αγχωμένοι και θα θέλετε να προετοιμαστείτε καταλλήλως, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον, να κάνει νέους φίλους και να μπορεί να επικοινωνήσει τις ανάγκες του στην δασκάλα όποτε χρειαστεί.

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να προετοιμάσετε το παιδί κατάλληλα, να γνωρίζει μερικές απαραίτητες δεξιότητες για να γίνει η προσαρμογή πιο εύκολη και ανώδυνη και για τους δύο σας.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πρέπει να τα ρωτάμε πώς πέρασαν στο σχολείο;

Πριν ξεκινήσει το σχολείο μάθε στο παιδί να…

  • Ακούει και να ακολουθεί απλούς κανόνες: Μέχρι να ξεκινήσουν τα σχολεία, τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να είναι σε θέση να ακούν και να ακολουθούν οδηγίες. Για να επιτευχθεί αυτό αναθέστε του μερικές απλές καθημερινές εργασίες στο σπίτι.
  • Επικοινωνεί τις ανάγκες του: Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν με σαφήνεια τις ανάγκες τους, ιδίως στον δάσκαλό τους. Ενθαρρύνετε το παιδί να λέει ολόκληρες προτάσεις σχετικές με τις ανάγκες του όπως “θα ήθελα να πάω στην τουαλέτα”.
  • Ντύνεται και να τρώει μόνο του: Τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται άνετα στη διαχείριση των δικών τους ρούχων (π.χ. φερμουάρ και κουμπιά). Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πώς να ανοίγουν ένα μπουκάλι χυμού και να ξετυλίγουν το δικό τους φαγητό.
  • Μοιράζονται παιχνίδια: Ένα μεγάλο μέρος της έναρξης του σχολείου αφορά την καλή συνεννόηση με τους άλλους, την ολοκλήρωση μιας εργασίας μέσω ομαδικής δουλειάς και την αντιμετώπιση των άλλων με σεβασμό. Παίξτε μαζί κάποιο επιτραπέζιο το οποίο απαιτεί συνεργασία.
  • Αναγνωρίζει αριθμούς και γράμματα: Βοηθήστε το παιδί μέσω βιβλίων, παιχνιδιών και τη βοήθεια της τεχνολογίας.