Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που αισθάνονται πως αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο δεν είναι τόσο ενδιαφέροντα ώστε να ξεκινούν κάθε πρωί με χαρά. Οι μαθητές όμως που αισθάνονται δέσμευση στο σχολείο έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες από τους μαθητές που αναφέρουν χαμηλότερο κίνητρο να έχουν μια συνολικά πιο ευτυχή καθημερινότητα και είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να συμφωνήσουν ότι τους περιμένει ένα δημιουργικό μέλλον.

Θέλουμε οι έφηβοί μας να αγαπούν τα βιβλία και τη μάθηση. Θέλουμε να έχουν πάθος για ορισμένα μαθήματα, να αισθάνονται ενθουσιασμό και να γνωρίζουν πως η γνώση είναι δύναμη. Δεν είναι βέβαια ρεαλιστικό να νιώθει κανείς μόνιμα παρακινημένος για οτιδήποτε. Αλλά είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν κίνητρο τουλάχιστον τις περισσότερες στιγμές τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Πώς τα βοηθάμε;

Διαβάστε επίσης: Επιστροφή στο σχολείο: Τα σημάδια που φανερώνουν άγχος

Πώς να κάνουμε το παιδί μας να αγαπήσει το σχολείο και τη μάθηση

Οι έφηβοι ασχολούνται περισσότερο με τη μάθηση όταν τους αρέσει το θέμα. Βοηθήστε το παιδί να συνδέσει τις κουκκίδες σχετικά με το πώς οι πληροφορίες που αποκτά θα το βοηθήσουν σε κάτι που πραγματικά το ενδιαφέρει. Όταν η μάθηση είναι πρακτική και συνδέεται με εμπειρίες του πραγματικού κόσμου είναι πιο ενδιαφέρουσα. Κάντε μια επίσκεψη το Σαββατοκύριακο σε ένα μουσείο με θεματική που πιστεύετε πως είναι στα ενδιαφέροντα του παιδιού ή θα του ανοίξει νέους ορίζοντες ή/και πραγματοποιήστε το δικό σας επιστημονικό πείραμα μαζί στην κουζίνα.

Η εμπλοκή του εφήβου στη μάθηση μπορεί να φαίνεται, κάποιες φορές, αδύνατη, ωστόσο, κατανοώντας τι παρακινεί το ενδιαφέρον του παιδιού και αναζητώντας ενεργά τρόπους για να κάνετε τη μάθηση πιο σχετική και συναρπαστική, μπορείτε να το βοηθήσετε να είναι η σχέση του με το σχολείο πιο παραγωγική.

Θυμηθείτε:

Το σημαντικό δεν είναι να παρακινείτε το παιδί να τα πηγαίνει καλά στο σχολείο και να φέρνει καλούς βαθμούς. Αλλά να το βοηθήσετε να βρει νόημα σε όσα εκεί μαθαίνει.

Όταν οι έφηβοι βλέπουν την αξία της εκπαίδευσής τους – είτε μέσω αφοσιωμένων δασκάλων, σχετικών θεμάτων ή πρακτικών εμπειριών – είναι πιο πιθανό να παραμείνουν αφοσιωμένοι και παρακινημένοι.

Με λίγη δημιουργικότητα και υπομονή, μπορείτε να υποστηρίξετε τον έφηβό σας να ανακαλύψει ξανά τον ενθουσιασμό του για τη μάθηση και να διασφαλίσετε ότι βλέπει την εκπαίδευσή του ως ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων του μεγαλώνοντας.