Οι θείοι πολλές φορές είναι αυτό που χρειάζεται ένα παιδί, καθώς στο πρόσωπο τους βλέπουν ένα κομμάτι των γονιών τους, ενώ παράλληλα είναι τα άτομα που προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία στα παιδιά και γίνονται από τους πρώτους τους φίλους.

Ένας θείος και μια θεία γνωρίζουν το παιδί από τη γέννησή του, συχνά δρουν ως… νταντάδες και είναι έτοιμοι να φροντίσουν το αγαπημένο τους ανήψι. Έχουν μεγαλύτερη αντοχή από τους παππούδες, γεγονός που τους βοηθά να ανταπεξέλθουν με μεγαλύτερη ευκολία στις εναλλαγές της διάθεσης του παιδιού και λόγω μικρότερης ηλικιακής απόστασης, το κατανοούν περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Ξαδέλφια: Ένας ισχυρός δεσμός

Γιατι οι θείοι είναι σημαντικοί σύμφωνα με την επιστήμη;

Σύμφωνα με έρευνα οι θείοι είναι σημαντικοί στη ζωή των παιδιών καθώς τους προσφέρουν χώρο για να:

  • Αναπτύξουν καλύτερη αίσθηση του εαυτού τους
  • Μιλήσουν ελεύθερα για το σχολείο και τις σχέσεις τους
  • Ζητήσουν συμβουλές χωρίς να φοβούνται την κριτική
  • Επικοινωνήσουν τους φόβους τους
  • Μιλήσουν για τους στόχους τους
  • Επικοινωνήσουν τα προβλήματα που έχουν με τους γονείς τους

Επίσης οι θείοι βοηθούν ένα παιδί να ανακαλύψει νέα πράγματα μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την φαντασία τους και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη.

Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό το οποίο κάνουν οι θείοι είναι ότι προσφέρουν στα παιδιά ένα περιβάλλον γεμάτο φροντίδα. Τέτοιου είδους περιβάλλοντα ενισχύουν την καλή κοινωνική συμπεριφορά και βοηθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται για να γίνουν τα παιδιά παραγωγικοί ενήλικες. Προωθούν την ψυχολογική ευελιξία και υποστηρίζουν την ενσυνειδητότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, όταν τα παιδιά έχουν μια καλή σχέση γεμάτη φροντίδα από μικρή ηλικία με τους θείους τους έχουν την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα με μεγαλύτερη ευκολία, δείχνουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Πως μπορείς να είσαι καλός θείος και θεία;

Αν έχεις ένα μικρό ανηψάκι και θέλεις να αποτελέσεις σημαντικό κομμάτι της ζωής του τότε μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

Ξεκίνα από νωρίς το δεσμό σας

Δημιουργώντας από μικρή ηλικία το δεσμό αυτό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σιγουρευτείς ότι η σχέση αυτή θα έχει διάρκεια στον χρόνο. Σημασία έχει να περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο και όχι να αγοράζεις τα πιο γλυκά outfits (αν και είναι πράγματι δύσκολο να αντισταθείς).

Φρόντισε να συμμετέχεις στη ζωή του

Οι θείοι δεν αναγκάζονται να συμμετέχουν στη ζωή των παιδιών, το επιλέγουν. Οι μικρές κινήσεις, όπως το να είσαι εκεί στις σχολικές παραστάσεις, να πηγαίνετε μαζί για φαγητό, να περνάτε χρόνο το σαββατοκύριακο, είναι όλες κινήσεις που υποδεικνύουν το ενδιαφέρον σου.

Βρες χρόνο για παιχνίδι

Το παιχνίδι παίζει, όπως είπαμε, μεγάλο ρόλο στην συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Τα παιδιά το λατρεύουν φυσικά και το να μοιράζονται κάτι που αγαπούν μαζί με κάποιο άτομο που αγαπούν προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση και ευχαρίστηση.

Πρόσφερε υποστήριξη

Ο υποστηρικτικός ρόλος ενός θείου ή μιας θείας είναι πολύ σημαντικός καθώς όλοι χρειάζονται έναν άνθρωπο να τους ακούσει και να τους συμβουλέψει με ωριμότητα, χωρίς να τους κρίνει, όπως ένας γονιός. Προσπάθησε να είσαι εσύ αυτό το σημαντικό άτομο στην ζωή του ανηψιού ή της ανηψιάς σου.