Υλικά

  • 300 γρ. πάτελες (πεταλίδες)
  • 1 κούπα ρύζι για πιλάφι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 αγγούρι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Ε.π. ελαιόλαδο σε μισή ποσότητα από αυτήν του χυμού
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεματίζουμε τις πεταλίδες σε λίγο καυτό νερό μέχρι να ξεκολλήσει το κέλυφος από τη σάρκα τους. Ξεπλένουμε και σουρώνουμε καλά.
  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο, το ξεπλένουμε για να μείνει σπυρωτό και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το πατελόριζο κρύο και το απολαμβάνουμε ως ουζομεζέ.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ