Ενώ μερικά παιδιά αναμένουν την επιστροφή στο σχολείο με ενθουσιασμό και χαρά, μερικά άλλα βλέπουν την αλλαγή αυτή της καθημερινότητας ως μια πρόκληση που τα γεμίζει άγχος και προβληματισμούς.

Όπως όλοι μας παλεύουμε με την αλλαγή και την προσαρμογή σε μια νέα καθημερινότητα έτσι και τα παιδιά μπορεί να έχουν αυξημένο άγχος την περίοδο αυτή, όμως οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν να αποβάλουν αυτό το στρες και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα με μεγαλύτερη ευκολία.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πρέπει να τα ρωτάμε πώς πέρασαν στο σχολείο;

Τα πιο κοινά προβλήματα των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο

Προσαρμογή στο νέο πρόγραμμα

Μπορεί το παιδί να έχει δυσκολία να προσαρμοστεί στη νέα ώρα που θα πρέπει να κοιμάται και να ξυπνάει και να παραμένει συγκεντρωμένο στα μαθήματά του, καταστάσεις που μπορεί να του προκαλέσουν στρες αλλά και να είναι η αιτία τσακωμών στο σπίτι.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε να μπαίνετε στη νέα ρουτίνα μερικές ημέρες πριν το ξεκίνημα του σχολείου έτσι ώστε οι αλλαγές να μην είναι τόσο απότομες. Αν δεν τα καταφέρατε τον προηγούμενο καιρό, ξεκινήστε σταδιακά από σήμερα να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα και τα Σαββατοκύριακα.

Κοινωνικές συναναστροφές

Η ανασφάλεια σχετικά με τις φιλίες με τους συμμαθητές τους μπορεί να είναι ένας ακόμη κοινός προβληματισμός των παιδιών. Μπορεί το παιδί να φοβάται ότι δεν θα ταιριάζει με τα άλλα παιδιά και ότι θα έχει δυσκολία να ενσωματωθεί στις παρέες, ειδικά αν είναι πρωτάκι στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, ακόμα και στο λύκειο.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στο παιδί να είναι πάντα ο εαυτός του και να μην αλλάξει ποτέ την προσωπικότητα και την εμφάνισή του για να γίνει αρεστό.

Ανησυχίες σχετικά με τις σχολικές του επιδόσεις

Πολλά παιδιά ανησυχούν για το αν θα είναι ικανά να αποδώσουν στις απαιτήσεις που έχει το νέο σχολικό έτος. Συναισθηματικά ζητήματα, ζητήματα υγείας ή ανησυχίες για εκφοβισμό μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις ενός παιδιού, οπότε είναι σημαντικό να δούμε ολόκληρη την εικόνα του τι συμβαίνει προκειμένου να βρούμε τον καλύτερο τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Εάν τα ακαδημαϊκά ζητήματα επιμένουν, θα μπορούσατε να μιλήσετε με τους δασκάλους, να ζητήσετε από το παιδί σας να συναντηθεί με έναν ψυχολόγο για να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν άλλες προκλήσεις που θα πρέπει να αξιολογηθούν.

Επιπλέον, είναι ωφέλιμο να μην επικεντρώνεστε στους βαθμούς που θα φέρει το παιδί. Βοηθήστε το να βρει νόημα σε όσα μαθαίνει στο σχολείο και να εκτιμήσει την αξία της μάθησης.