Τα λόγια με τα οποία επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, έχουν τεράστια επίδραση πάνω τους. Τα λόγια μας μπορούν να διαμορφώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, την αυτοπεποίθησή τους και τη συνολική ψυχική τους υγεία.

Είναι σημαντικό λοιπόν όταν μιλάμε με τα παιδιά να χρησιμοποιούμε λέξεις και φράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Οι παρακάτω φράσεις είναι μερικές από αυτές που κάθε παιδί χρειάζεται να ακούσει από τους γονείς του όταν μεγαλώνει.

Διαβάστε επίσης: Χαρούμενα παιδιά: Απλοί τρόποι για να τα μεγαλώσουμε

Φράσεις που όλα τα παιδιά χρειάζεται να ακούσουν

“Τα συναισθήματα σου είναι σημαντικά”

Επιβεβαιώνοντας στο παιδί ότι τα συναισθήματά του είναι σημαντικά για εσένα, του προσφέρεις την ασφάλεια που χρειάζεται πως οτιδήποτε κι αν αισθάνεται έχει αξία και γίνεται κατανοητό. Είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους, είτε θετικά είτε αρνητικά, χωρίς το άγχος της κριτικής.

“Είναι λογικό και αποδεκτό να διαφωνείς”

Δείχνοντας σεβασμό στην άποψη του παιδιού, ακόμη κι αν είναι αντίθετη από τη δική σου, του διδάσκεις την σημαντικότητα του να είναι κανείς ανεξάρτητος και να έχει κριτική σκέψη. Επίσης χτίζεις ένα περιβάλλον στο οποίο το παιδί αισθάνεται άνετο να μοιράζεται τις σκέψεις και τους φόβους του χωρίς να φοβάται ότι θα τιμωρηθεί.

“Κατανοώ την πλευρά σου”

Πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν ότι κανείς δεν τα καταλαβαίνει, και το συναίσθημα αυτό γιγαντώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους μπορούν να κατανοήσουν την πλευρά τους και την οπτική τους γωνία, ακόμη κι αν διαφωνούν.

“Όλοι κάνουμε λάθη”

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα παιδιά να γίνονται πολύ σκληρά με τον εαυτό τους όποτε κάνουν το παραμικρό λάθος. Αν όμως γνωρίζουν ότι όλοι κάνουμε λάθη και ότι δεν μας χαρακτηρίζουν και δεν μας ακολουθούν, αλλά αντιθέτως μας βοηθούν να αναπτυχθούμε, αυτό τα ενθαρρύνει τα ρισκάρουν και να μην φοβούνται την αποτυχία.

“Τίποτα δεν είναι ασήμαντο για να το συζητήσουμε”

Κάθε παιδί είναι ωφέλιμο να γνωρίζει ότι μπορεί να μιλήσει στους γονείς του για οτιδήποτε χρειάζεται, μικρό ή μεγάλο. Αυτή η φράση του επιβεβαιώνει ότι βρίσκεσαι εκεί για να ακούσεις με προσοχή, να μιλήσεις και να παρέχεις τη βοήθεια που έχει ανάγκη.

“Σε αγαπάμε ακριβώς όπως είσαι”

Το να γνωρίζει ένα παιδί πως είναι αγαπητό και αποδεκτό από τους γονείς του ακριβώς όπως είναι, είναι κρίσιμης σημασίας. Με την φράση αυτή του γίνεται κατανοητό ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι για να κερδίσει την αγάπη των γονιών του.

“Μπορείς πάντα να ζητάς την βοήθειά μας”

Όλοι χρειαζόμαστε ένα ασφαλές μέρος και ένα δικό μας άτομο στο οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε όταν χρειαζόμαστε βοήθεια για οποιοδήποτε θέμα και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Αυτή η καθησυχαστική φράση χτίζει αυτοπεποίθηση, γιατί τα παιδιά γνωρίζουν πως ό,τι και να συμβεί έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον να τα περιμένει.